« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
PAPIRUS

Dokaz da je Isus bio u braku s Marijom?

Mali komadić papirusa s nekoliko rečenica mogao bi srušiti crkvenu dogmu staru dvije tisuće godina

Ruši li ovaj papirić dogmu staru 2 tisuće godina?
Ruši li ovaj papirić dogmu staru 2 tisuće godina? (Screenshot YouTube)
Više o

brak

,

teorije zavjere

,

Isus

,

kršćanstvo

,

Marija

Isus je bio u braku s Marijom, prilično se jasno da pročitati na malenom komadiću papirusa koji je u vlasništvu Karen L. King, profesorice s Harvard Divinity School. Prema njenim riječima, prijevod jasno daje do znanja da je Isus bio u braku s Marijom.

Komadić papirusa još nije kemijski testiran na starost, no profesorica King je sigurna da se radi o autentičnom dokumentu iz 4. stoljeća, napisanom na koptskom pismu. Kako kaže, spor oko Isusovog braka traje gotovo od njegove smrti, a rani kršćani pitali su se treba li se ženiti, no otprilike stotinjak godina nakon Isusove smrti počeli su se pozivati na njegov bračni status kako bi opravdali svoje brakove.

Citat u kojem se spominje Isus i njegova supruga dio je opisa jednog razgovora Isusa i njegovih učenika, a u njemu Isus na dva mjesta spominje svoju majku, a jednom i stuprugu. Isusovi učenici razgovaraju o tome je li Marija dovoljno vrijedna da i ona bude njegova učenica, na što Isus odgovara da će moći biti njegov učenik.

Komadić ima osam nepotpunih linija teksta, a s druge je strane teško oštećen, pa se vide samo tri izblijedjele riječi. Profesorica King nije otkrila od koga ga je dobila, no zna se da je u njene ruke došao pred dvije godine od osobe koja ga je naslijedila od njemačkog profesora egiptologije pred petnaest godina. 

Prema tvrdnjama njenog tima, papirus se može datirati u 400. godinu, napisan je na koptskom jeziku i vjeruju da se zapravo radi o prijevodu jednog teksta na grčkom. 

19.09.2012. 09:33:00
Novi komentar
nužno
nužno