« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
MA DA?

Dogovorili se Srbija i Kosovo

Činilo se nemogućom misijom, no Kosovo i Srbija uspjeli su naći dogovor oko općina s većinskim srpskim stanovništvom

EU očito ima dobre metode pritiska
EU očito ima dobre metode pritiska (Wikipedia)
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

Hashim Thaçi

,

Ivica Dačić

,

sporazum

Izaslanstva Srbije i Kosova usuglasila su i parafirala sporazum o normalizaciji odnosa, izjavila je u petak u Bruxellesu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je prije početka sastanka kako očekuje da će se sporazum postići. Prema diplomatskim izvorima, na stolu je bio sporazum od 15 točaka koji je predložila Ashton uzimajući u obzir stajališta obiju strana.

Da je do dogovora došlo potvrdila je i jedna kosovska ministrica iz delegacije, koji je na Twitteru ostavila poruku: 'Vidi se bijeli dim! Habemus pactum!'.

Kako javlja mondo.rs, u finalnoj verziji teksta prihvaćeni su svi prijedlozi Beograda, koji su se odnosili na točke 9. i 14. tog sporazuma. Točka 14 je modificirana na zahtjev Beograda, a točka 9. ostala je nedirnuta, javljaju mediji.

Delegacija Beograda ranije je obavijestila šeficu europske diplomacije da neće ni razmatrati predloženi sporazum 'ukoliko ostane točka 14. i ukoliko bude pokušaja da se izmijeni jedno jedino slovo u točki 9". Točka 14 odnosila se na članstvo Kosova u UN, a 9 predviđa izbor regionalnog načelnika policije na sjeveru Kosova.

O sporazumu će se, najvjerojatnije do ponedeljka izjasniti Vlada i Skupštna Srbije, a u nedelju i Glavni odbor vladajuće Srpske napredne stranke.

19.04.2013. 17:28:40
Novi komentar
nužno
nužno