« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
NAPOKON

Dogovoren Višegodišnji financijski okvir

Dogovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Teški dogovori...
Teški dogovori... (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

Vijeće EU

,

Višegodišnji financijski okvir

U poruci njemačkog predsjedništva još se navodi da su pojačani europski programi, što je bio zahtjev Europskog parlamenta, ali da su se pritom poštovali zaključci samita EU-a iz srpnja.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Šef odbora za proračun pri EU Parlamentu Johan van Overtveldt rekao je su pregovori završili nakon deset teških tjedana i kako je donesen kompromis između svih institucija.

'Kroz taj kompromis, Europski Parlament dobio je 16 milijardi eura, od kojih će s 15 milijardi eura pojačati ključne programe kojima će se štitit građani od pandemije koronavirusa, pružiti prilike novih generacijama i sačuvati europske vrijednosti. Preostala milijarda će pojačati fleksibilnosti i adresirati buduće potrebe i krize', rekao je van Overtveldt na konferenciji za medije.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta.

Veliki korak prema završetku zakonodavnog posla oko VFO-a i plana za oporavak napravljen je prošli tjedan kada su pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli kompromis o tome da se korištenje europskih fondova uvjetuje vladavinom prava. To je dosad bila jedna od ključnih zapreka za dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak.

10.11.2020. 18:58:00
Novi komentar
nužno
nužno