« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SOLIDARNOST

Dogovoren plan za pomoć Grčkoj

Plan se može aktivirati samo u slučaju krajnje nužde i uz odobrenje Europske središnje banke i Europske komisije

(Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Angela Merkel

,

eurozona

,

Jose Socrates

,

grčka kriza

,

Grčka pomoć

Zemlje članice eurozone dogovorile su u četvrtak navečer u Bruxellesu plan za pomoć Grčkoj, koji uključuje usklađene bilateralne zajmove zemalja članica te u manjem dijelu doprinos Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je portugalski premijer Jose Socrates.

"Postoji dogovor. Pokazali smo solidarnost", rekao je Socrates. Čelnici eurozone prihvatili su dogovor koji su prije summita bilateralno dogovorili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Dogovor je pozdravio grčki premijer Georgi Papandreu. "Štitimo našu zajedničku valutu. Europa s ovoga sastanka izlazi jača nego što je na njega ušla", rekao je Papandreu.

Plan se može aktivirati samo u slučaju krajnje nužde, to jest ako bi se Grčka našla u situaciji da na financijskim tržištima ne bi mogla financirati svoje dugove.

Grčka bi mogla dobiti te zajmove samo ako to ocijene nužnim Europska središnja banka i Europska komisija. Kamate na te zajmove bile bi nešto više od prosječne kamatne stope koju plaćaju zemlje članice eurozone. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 07:24:51
Novi komentar
nužno
nužno