« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 3 mjeseca i 11 dana

Dogodilo se na današnji dan - 8. siječnja

Utemeljena prva tvrtka u Americi, poslana prva poruka Morseovim kodom, Elvis snimio prve pjesme kao poklon za majku, Bobby Fisher postao prvak SAD u šahu

Dogodilo se na današnji dan 8. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 8. siječnja (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

David Bowie rođendan

,

Elvis Presley rođendan

,

Ivan Gundulić rođendan

,

Stephen Hawking rođendan

,

8. siječnja

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 8. siječnja

,

8. 1.

Poslovanje preko oceana počelo je još davno, no prva službeno utemeljena tvrtka u Americi bila je New York Fishing Co, upisana u registar na današnji dana 1675. godine. Više od stoljeća kasnije, 1790. godine, prvi predsjednik SAD George Washington uveo je praksu podnošenja izvješća o stanju nacije, „State of the Union", koji se održao do danas.

Točkice i crtice u određenom rasporedu čine abecedu koju je smislio Samuel Morse, a prva telegrafska poruka poslana na taj način dogodila se upravo na današnji dan 1838. godine u New Jerseyu.

Kraj prvog svjetskog rata još uvijek se nije niti nazirao kad je prvih dana siječnja 1918. godine Woodrow Wilson predstavio svoj plan za mir u 14 točaka, koji je nakon rata uvažen najvećim dijelom.

Nakon drugog svjetskog rata događaji planetarnog značaja počeli su se ubrzanije odvijati, kao uostalom i sam život, pa je tako na današnji dan 1954. godine mladi Elvis Presley ušetao u jedan studio u Memphisu, platio 4 dolara i snimio singlicu s dvije pjesme, „Casual Love" i „I'll Never Stand in Your Way", kao poklon za svoju majku. Tehničar je okrenuo par telefonskih brojeva i povijest rock'n'rolla počela se pisati sama.

Čudo od djeteta koje je postalo čudak od čovjeka, Robert Bobby Fischer, pomeo je konkurenciju na seniorskom prvenstvu SAD u šahu sa samo četrnaest godina i ostvario svoj prvi velemajstorski bal.

Rođendani slavnih osoba na današnji datum uključuju Ivana Gundulića, peterostrukog pobjednika Tour de France Jacquesa Anquetila, kralja rock'n'rolla Elvisa Presleya, pjevačicu Shirley Bassey, Stephena Hawkinga i Davida Bowiea.

08.01.2024. 00:02:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.01.2022. 09:02
    Sretan rodendan kralju
Novi komentar
nužno
nužno