« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Dogodilo se na današnji dan - 2. veljače

Osnovan Buenos Aires, spašen Alexander Selkirk, inspiracija za roman Robinson Crusoe, ustanovljen Groundhog Day

Dogodilo se na današnji dan 2. veljače
Dogodilo se na današnji dan 2. veljače (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

James Joyce rođendan

,

Jascha Heifetz rođendan

,

Holly Hunter rođendan

,

Shakira rođendan

,

Farah Fawcett rođendan

,

David Jason rođendan

,

rođeni 2. veljače

,

2. veljače

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

2. 2.

Šesnaesto stoljeće bilo je doba prave invazije španjolskih brodova na drugu stranu Atlantika, osvajajući sve pred sobom mušketama na koje stanovnici Amerika nisu imali odgovor. Na današnji dan 1536. godine osnovan je Buenos Aires, a utemeljiteljem je proglašen konkvistador Pedro de Mendoza.

Stvaran život često je inspiracija književnosti, a događaj iz 1709. godine rezultirao je jednim od najslavnijih avanturističkih romana. Naime, nakon četverogodišnjeg boravka na udaljenom otočiću ispred obala Čilea spašen je Alexander Selkirk, čija je priča temelj za poznati roman Daniela Defoa Robinson Crusoe.

Godinu dana George Hull uspio je vući za nos cijeli svijet tvrdeći da ima petrificirane ostatke diva od preko 2,5 metra visine, na kojima je sjajno zarađivao. No, upravo na današnji dan 1870. godine Hull je, iscrpljen borbom s P.T. Barnumom, vlasnikom najvećeg cirkusa na svijetu priznao prevaru.

A sedamnaest godina kasnije počelo je tradicionalno okupljanje u Punxatawneyu, gdje se vadi debeli svizac iz svog brloga i čeka se predviđanje o trajanju zime.

Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju pisca Jamesa Joycea, virtuoza na violini Jaschu Heifetza, glumicu Farah Fawcett, zamamnu kolumbijsku pjevačicu Shakiru i legendarnog britanskog glumca Davida Jasona iz serije Mućke.

02.02.2024. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno