« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Dogodilo se na današnji dan - 16. veljače

Ispisan prvi ček u povijesti daleke 1659. godine, Castro postao premijer kube, uspostavljen prvi sustav hitne pomoći na broju 911

Dogodilo se na današnji dan 16. veljače
Dogodilo se na današnji dan 16. veljače (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

John McEnroe

,

rođendan johann strauss

,

rođendan geordi la forge

,

rođendan sonny bono

,

rođendan ice t

,

16. veljače

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

16. 2.

,

Johan Strauss

Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je izmjereno 95 centimetara bijelog pokrivača koji je neprekidno padao tri dana.

Na uvijek vrelom Balkanu Srbija je 1909. započela mobilizaciju vojske zbog napetih odnosa s Austro-ugarskom. Oko pola stoljeća kasnije, Velika Britanija pravi veliki korak u smislu humanizma ukinuvši smrtnu kaznu. 

Krajem 50-ih godina prošloga stoljeća, Fidel Castro „postaje" premijerom Kube mjesec i pol dana nakon što je svrgnut diktator Fulgencio Batista. Desetak godina kasnije  Haleyvilleu uspostavljen je prvi sustav hitne pomoći pod brojem 911.

U svijetu sporta, jedan od najvećih i najboljih košarkaša svih vremena Wilt Chamberlaine postaje prvi košarkaš koji je postigao 30,000 koševa i to u 940 utakmica. Godine 2003. Pokrenuta je Wikipedija na Hrvatskome jeziku koja je nastala iz srpsko-hrvatske verzije, a istovremeno sus radom započele i srpska te bošnjačka.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti kompozitora Johanna Straussa, genetičara Hugoa DeVriesa, jednog od najpoznatijih rock'n'roll skladatelja Otisa Blackwella, Cherinog partnera i bivšeg muža Sonnyja Bonoa, repera Ice-T-ja, velikog tenisača Johna McEnroea te pisca Alberta Hacketta. Osim njih, tu su još Mr Jefferson, prvo klonirano tele, a na današnji će se dan 2335. roditi Geordi La Forge iz serijala Star Trek Next Generation.

16.02.2024. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno