« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 4 mjeseca i 8 dana

Dogodilo se na današnji dan - 16. siječnja

Ivan Grozni postao ruski car, engleski parlament zabranio katoličanstvo, prvo zasijedanje Lige naroda,

Dogodilo se na današnji dan 16. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 16. siječnja (Metro)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

16. siječnja

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 16. siječnja

,

Dian Fossey

,

John Carpenter

,

Kabir Bedi

,

16. 1.

Ivan IV., poznatiji pod imenom Ivan Grozni, bio je prvorođeni sin tada već staroga velikog kneza Moskve Vasilija III. . U trenutku očeve smrti 3. prosinca 1533. godine Ivan IV ima samo 3 godine i titulu velikog kneza. Po očevoj samrtnoj želji tijekom njegovog maloljetništva regent postaje djetetova majka Jelena Glinska. Krajem 1546 godine u vodećim državnim i crkvenim krugovima se došlo do zaključka kako je vrijeme za ukidanje regenstva. Kako bi se taj trenutak dostojno proslavio donijeta je odluka da se Ivana IV. okruni za cara Rusije. Ivan je okrunjen na današnji dan 1547. godine krunom Monomaha koju je po legendi bizantski car Konstantin IX. Monomah darovao svome unuku velikom knezu Kijeva Vladimiru Monomahu Zajedno s tom krunidbom Ivan IV. je trebao izabrati između tisuću kćerki iz plemićkih porodica svoju buduću suprugu. Njegov izbor je pao na Anastaziju kćer Romana, praoca dinastije Romanov.

Borbe raznih država protiv vlasti rimskih papa prožimale su cijeli srednji vijek, a nerijetko su radili i mačevi, pa i u papskim rukama. Jedna od najbuntovnijih je oduvijek bila Engleska, koja nije mogla trpiti diktat Vatikana. Nakon dugog natezanja, Englezi su sve nesuglasice razriješili na najjednostavniji mogući način - na današnji dan 1581. godine parlament je proglasio katolicizam nezakonitom vjerom.

Ratno 20. stoljeće obilježeno je i raznim inicijativama koje su stremile svjetskom miru, ma kako se neuspješne poslije pokazale. Tako je godinu dana nakon javnog predstavljanja Lige naroda, u Parizu održano i prvo zasijedanje Vijeća Lige naroda, preteče današnjih Ujedinjenih naroda. No, kao i prethodnici, a i sljednici, Liga naroda pokazala se neuspješnom institucijom.

Kraj 20. stoljeća obilježili su američki ratovi protiv cijelog svijeta, a prvi u nizu bio je prvi Zaljevski rat, pokrenut od strane Georgea Busha starijeg, koji je nakon uspješne PR kampanje koju je za kuvajtskog šeika proveo Saatchi&Saatchi napao Irak.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi istaknuti američku prirodoslovku i borca za spas gorila Dian Fossey, nezaboravnog Sandokana Kabira Bedija i redatelja horrora Johna Carpentera.

16.01.2022. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno