« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 11 mjeseci i 28 dana
16. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 16. kolovoza

Potpisana Proklamacija o emancipaciji, patentiran rollercoaster, zatvorene 11. Olimpijske igre, izašao prvi Sports Illustrated, vjan?ali se Madonna i Sean Penn

Dogodilo se na današnji dan 16. kolovoza
Dogodilo se na današnji dan 16. kolovoza (Arhiva)
Više o

Madonna

,

dogodilo se na današnji dan

,

Abraham Lincoln

,

James Cameron

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

referendum EU

,

rođeni 16. kolovoza

,

roller coaster

Godine 1863. je na današnji dan potpisana Proklamacija o emancipaciji kojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama. Abrahamu Lincolnu ukidanje ropstva bilo je gotovo podjednako važno kao ujedinjavanje zemlje podijeljene Građanskim ratom. Proklamacija je izdana u dva navrata - prvi puta 1862. kao preliminarna najava dok je 1893. stupila na snagu, a dodan je i popis deset saveznih država na koje se odnosila.

Edwin Prescott je na današnji dan 1898. patentirao 'roller coaster' nazvan "Loop-the-Loop" na temelju kojeg su razvijeni 'roller coasteri' s petljom koji su neizbježni u svim zabavnim parkovima. Prescott je prugu izradio od čelika te je znatno povećao krug i sigurnost. Njegov 'roller coaster' publici je predstavljen tri godine kasnije, ali je bankrotirao jer su se posjetitelji bojali u njemu voziti.

U Berlinu su 1936. zatvorene 11. Olimpijske igre, a 1954. izašlo je prvo izdanje popularnih američkih sportskih novina Sports Illustrated

Godine 1985. u bračnu luku su uplovili Madonna i Sean Penn. Pjevačica se za glumca udala s 27 godina, a razvod je uslijedio 1989. "Bio je potpuno opsjednut mojom karijerom i nije bio spreman na velikodušnost u bilo kojem smislu", rekla je Madonna nakon razvoda.

Na današnji dan ro?endan slave pop ikona Madonna (1958.), oskarovac Timothy Hutton (1960.), kao i slavni redatelj James Cameron (1954.).


16.08.2021. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno