« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Dogodilo se na današnji dan - 10. veljače

Simon Bolivar postao predsjednik Perua, stvoreni Tom & Jerry, Kasparov izgubio od računala Deep Blue

Dogodilo se na današnji dan 10. veljače
Dogodilo se na današnji dan 10. veljače (Arhiva)
Više o

Sharon Stone

,

Miroslav Ćiro Blažević

,

dogodilo se na današnji dan

,

Elizabeth Banks

,

10. veljače

,

Bertolt Brecht

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

10. 2.

Stanovnici Latinske Amerike sjetiti će se Simona Bolivara. Taj borac za nezavisnost bio je jedna od najzaslužnijih osoba za stvaranje južnoameričkih država Venecuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Paname i Bolivije, a 10. veljače 1824. godine građani Perua izabrali su ga za predsjednika. Prije toga istu je dužnost obnašao u Kolumbiji, a nakon toga i u Boliviji.

Japan je 1904. godine, nakon iznenadnog napada, možda kao oblik predpremijere za Pearl Harbour, zaratio s Rusijom, a Velika Britanija je 1906. porinućem ratnog broda HMS Dreadnaught, najvećeg do tada, postala spremnija za ne tako daleki prvi svjetski rat.

Iako je 1940. godine najaktualniji bio globalni sukob, Hanna & Barbera upravo su te godine stvorili i danas rado gledane Toma i Jerryja koji svojim vječitim nadmudrivanjem i ratovanjem kao da nose pečat tog vremena.

Američka i sovjetska strana našle su se tijekom hladnoratovske prljave strateške 'igre' u pat poziciji te su 1962. godine razmijenile zarobljene pijune, Amerikancima se vratio zarobljeni pilot zrakoplova U2, Francis Gary Powers, dok su Rusi u zamjenu dobili svog špijuna Rudolfa Abela.

Garry Kasparov sjećati će se 10. veljače 1996. godine kao dana kada je jedan velemajstor po prvi put izgubio šahovsku partiju od strane računala, a to neće zaboraviti niti u IBM-u čije je superračunalo Deep Blue uspješno obavilo taj zadatak.

U Hrvatskoj je na današnji dan 1960. g. umro bl. Alojzije Stepinac, koji je svojim hrabrim istupom i zauzetošću obranio dostojanstvo Crkve i hrvatskog naroda. To su ljudske vrijednosti koje su bile važne tada, važne su i danas i bit će važne zauvijek

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan izdvajaju se njemački književnik Bertolt Brecht, rođen 1898. godine, zatim svjetski priznati nogometni stručnjak Miroslav Ćiro Blažević, rođen 1935. godine, poznata glumica Sharon Stone, rođena 1958. godine u Meadvilleu u američkoj saveznoj državi Pennsylvania, te njezina mlađa kolegica Elizabeth Banks rođena 1974., a koja je obilježila humorističnu seriju Scrubs i Spider-mana.

10.02.2024. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno