« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana

Dogodilo se na današnji dan - 10. listopada

Muslimani se podijelili na šiite i sunite, počela gradnja Panamskog kanala.

Dogodilo se na današnji dan 10. listopada
Dogodilo se na današnji dan 10. listopada (Metro)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Bai Ling

,

rođendani slavnih osoba

,

Jean Baptiste Grange

,

rođeni na današnji dan

,

10. listopada

,

rođeni 10. listopada

,

Fritdjof Nansen

,

Zvonimir Rogoz

,

Midge Ure

Rijetko koja religija na svijetu nije pretrpjela raskol dvaju ili više pravaca koji vjeruju da na ispravan način tumače riječi svojih proroka, pa ni islam nije ostao pošteđen takve sudbine. Ironično je da se to u islamu dogodilo prilično brzo, već 680. godine naše ere, kada je u bitci kod Kerbale ubijen šiitski imam Husein bin Ali, unuk proroka Muhameda, što je rezultiralo trajnom podjelom muslimana na šiite i sunite. Ovaj se događaj obilježava kod šiita kao Ašura.

Podjele u kršćanstvu uzrokovale su i promjenu kalendara, iz julijanskog u gregorijanski. No, kako takav posao nikad nije lako izvesti na najbolji mogući način, neki su narodi odlučili napraviti totalan kaos i ispustiti ovaj dan 1582. godine kao da se nikada nije niti dogodio. Tako 10. listopada te godine nije zabilježen u povijesti Italije, Poljske, Španjolske i Portugala.

Brodovi koji su plovili oko Amerika imali su prilične probleme kroz povijest, bez obzira na kvalitetu i iskustvo posade i kapetana. Svim se morima moglo ploviti, no obići Rt Horn oduvijek je bila noćna mora. Stoga su pomorske sile odlučile napraviti kraći put između Atlantika i Pacifika, što je simboličnim dizanjem prve stijene u zrak otvorio Woodrow Wilson na današnji dan 1913. godine, na otvaranju gradnje Panamskog kanala.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti slavnog istraživača polarnih krajeva Fritdjofa Nansena, domaćeg doajena glumišta Zvonimira Rogoza, škotskog glazbenika Midgea Urea, kinesku glumicu Bai Ling i francuskog skijaša Jeana Baptistea Grangea.

10.10.2019. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno