« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
poziv

Dođite na prosvjed protiv ubijanja životinja zbog glamura

Prosvjed će se održati u subotu, 28. veljače 2009. u 11 sati.

Fotografija vijesti
Više o

Prijatelji životinja

,

prosvjed protiv nošenja krzna

,

prosjed protiv krzna

,

zabrana uvoza krzna

,

Reci ne krznu sad i zauvijek

Pridružujući se prosvjedima diljem svijeta, Prijatelji životinja u sklopu nacionalne kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' najavljuju veliki i glasan prosvjed protiv ubijanja životinja zbog mode i glamura u sklopu kojeg će biti održan i dojmljiv performans.  Tema ovogodišnjeg prosvjeda jest zabrana uvoza krzna od pasa i mačaka u Hrvatsku prema već propisanim direktivama Europske unije, a naglasak će biti stavljen i na krznene dodatke s obzirom da se zbog njih muči i ubije više životinja nego za cijele krznene kapute. 

Na prosvjedu se očekuju brojni građani iz raznih krajeva Hrvatske, ali isto tako i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Srbije, Austrije i Crne Gore. Prosvjedna povorka kreće u subotu 28. veljače u 11 sati s Trga kralja Tomislava u Zagrebu. Stotine glasnih i transparentima 'naoružanih' sudionika zaustavit će se u 12 sati na Trgu bana Jelačića, gdje će razodjeveni i u kavezima zatočeni aktivisti Prijatelja životinja izvesti unaprijed pripremljeni performans. 

U 12 sati na glavnom zagrebačkom trgu svoju potporu prosvjedu i kampanji 'Za Hrvatsku bez krzna' dat će Luka Nižetić nositelj ovogodišnjeg projekta 'Reci ne krznu sad i zauvijek', neki članovi band aida 'Ja volim životinje' i drugi. 

Kina je najveći izvoznik krzna u svijetu, a ujedno proizvodi i neka od najjeftinijh krzna na tržištu. Ona se obično prodaju kao krzneni ukrasi na kaputima, rukavicama, ženskim torbicama, igračkama i jeftinom nakitu. Procjenjuje se da Kina ubije više od 17 milijuna životinja godišnje zbog krzna. Rakuni, lisice, kanadske kune, zečevi, pa čak i psi i mačke među životinjama su koje se ubijaju zbog njihova krzna, a koje završavaju i u hrvatskim trgovinama.  Prijatelji životinja traže da se u Hrvatskoj uvede i zakonska zabrana uvoza i prodaje krzna od pasa i mačaka. Tako bi se, nakon zabrane uzgoja životinja za krzno i zabrane uvoza krzna i proizvoda od tuljana, učinio još jedan korak k stvaranju etički osviještene Hrvatske bez krzna. 

Gdje doći

Okupljanje je u 10:45 sati na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava (kod glavnog kolodvora). Slobodno ponesite zviždaljke i trube, no ne odijevajte odjeću od pravog, ali ni umjetnog krzna ili koze.  

Prosvjedna povorka će se kretati preko Zrinjevca, Tesline, Masarykove, Frankopanske i Ilice do Trga bana Josipa Jelačića gdje će aktivisti udruge izvesti unaprijed pripremljeni performans kojim će pokazati svirepost krznene industrije.  

Nakon prosvjeda svi sudionici pozvani su na druženje i klopu u prostorije Udruge, Gajeva 47. Založimo se zajedno za suosjećanje, budemo glasni za one koje muče i ubijaju zbog glamura. Razglasite, dođite i povedite nekog.

Kratki video s pozivom na prosvjed pogledajte na http://www.youtube.com/watch?v=llzBbIHeOgQ, a možete pogledati i video spot www.youtube.com/watch?v=th_N-7oF990  

Poziv možete proširiti i preko Facebooka: http://www.facebook.com/event.php?eid=62527734352 .

Ukoliko dolazite iz udaljenijih gradova možemo Vam osigurati besplatno mjesto za spavanje, samo nam se najavite.

25.02.2009. 15:08:10
Novi komentar
nužno
nužno