« Kultura
objavljeno prije 7 mjeseci i 27 dana
FESTIVALI

Dodjelom nagrada zaključen je 21. Festival prvih

Jednako vrijedne nagrade dodijeljene su dvjema autoricama radova pristiglih na festivalski natječaj

21. Festival prvih
21. Festival prvih (Arhiva)
Više o

nagrade

,

21. Festival prvih

Dodjelom nagrada službeno je zaključeno 21. izdanje Festivala prvih koji se od 23. do 28. listopada održao u Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC). Ovogodišnje izdanje bogatim je izložbenim i filmskim te edukativno-radioničkim programom odgovorilo na središnju temu (Ne)vidljive žene.

Odlukom tročlanog stručnog žirija u sastavu povjesničarke umjetnosti Marte Banić, umjetnice Helene Klakočar te etnologinje i kulturne antropologinje Suzane Marjanić, jednako vrijedne nagrade dodijeljene su dvjema autoricama radova pristiglih na festivalski natječaj.

Za eksperimentalni izložak pod nazivom 'Verdigris: o ženskom radu i umjetnosti' nagrađena je Kristina Kamala Babina, čiji rad svjedoči pretpočecima ženskog poduzetništva u okviru proizvodnje kemijske supstance verdigris značajne u farmaceutskoj industriji, ali i procesu emancipacije žena u francuskoj pokrajini Languedoc u 18. stoljeću.

"Minimalistički postav te čist i jasan koncept rada vizualno privlačnim objektima u prostoru otvara mnoga veoma bitna pitanja o uvjetima ženskog rada, ulozi žena u reprodukciji i prenošenju znanja, kao i nerijetko nevidljivoj povijesti ženskog poduzetništva", stoji u obrazloženju žirija.

Festivalska nagrada dodijeljena je i Ivani Papić koja se predstavila multimedijalno-istraživačkim projektom 'Glas divljeg oraha' tematizirajući vlastito žensko naslijeđe iz Dalmatinske zagore u selu Prgomet kroz šaptom recitiranu poeziju uspoređujući patrijarhat s invazivnim i teško iskorjenjivim divljim orahom.

"Kao odgovor na konceptualnu postavku festivala - (ne)vidljive žene, rad se pojavljuje kao slojevito međugeneracijsko žensko višeglasje koje kroz ambivalentnu metaforu divljeg oraha širi pitanje prava žena preko trećeg vala feminizma i na pitanje prava svih drugih, odnosno prirode", obrazložile su članice stručnog žirija.

Nagradu publike osvojila je Marela Kovačević Đukez za avangardni performans 'Odavanje' koji propituje međuodnos (ne)vidljivosti i korisnosti putem zdjelice koju njezina praznina simbolično čini korisnom.

Svrhovit i poticajan šesterodnevni program 21. Festivala prvih danas će, s početkom u 17 sati u Dokukinu KIC, zaokružiti ciklus eksperimentalnih filmova 'Nevidljive'. Riječ je o izboru ženskog eksperimentalnog filmskog stvaralaštva Kino kluba Zagreb kojemu je cilj reagirati na marginalizaciju eksperimentatorica u domaćoj filmskoj povijesti. Nakon projekcija održat će se razgovor s autoricama te još jednom naglasiti važnost rodne ravnopravnosti i vidljivosti žena u svim sferama društveno-umjetničkog djelovanja. 

29.10.2023. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno