« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
UNUTARNJI PREUSTROJ

Dodik zaoštrio uvjete za pregovore o reformama u BiH

Republika Srpska kao državotvorni entitet u BiH JE uvjet daljnjih razgovora o ustavu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

BiH

,

Sulejman Tihić

,

Dragan Čović

,

entiteti

,

samoodređenje

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u subotu kako je otišao sa sastanka s predsjednicima Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Draganom Čovićem zato što nisu pristali priznati državotvornost Republike Srpske niti su dopustili mogućnost samoodređenja tog entiteta.

"Rekao sam im kako je Republika Srpska kao državotvorni entitet u BiH uvjet daljnjih razgovora o ustavu", izjavio je Dodik novinarima pošto je otišao sa sastanka s Tihićem i Čovićem u Mostaru.

Sugerirajući kako je odlučio zaoštriti svoju poziciju u pregovorima o reformama u BiH, uključujući i moguće ustavne promjene, Dodik je izjavio da je od partnera u pregovorima odlučio zatražiti suglasnost za referendum o mogućem odcjepljenju Republike Srpske od BiH. "Kada to prihvate, vratit ćemo se raspravi o ustavnim promjenama", izjavio je Dodik.

Čović i Tihić na mostarskom su sastanku također predložili unutarnje preustroje BiH, slične ponajprije po tome što sugeriraju potrebu jačanja državnih institucija, poput uspostave klasične vlade umjesto sadašnjega Vijeća ministara.

Dodik ustrajava na tome da se u novi ustav BiH ugradi odredba po kojoj bi Republika Srpska mogla provesti referendum o samoodređenju u razdoblju od tri godine od trenutka proglašenja novog ustava.Prijedlozima HDZ-a BiH i SDA zajednička je i moguća nova teritorijalna organizacija BiH jer govore o novim regijama, to jest teritorijalnim cjelinama koje bi se uspostavile umjesto sadašnjih entiteta.

Razlika je u tome što HDZ BiH predlaže uspostavu četiriju regija umjesto sadašnja dva entiteta, a SDA misli kako ih može biti "od četiri do devet", ovisno o kriterijima za njihov ustroj.

Unatoč subotnjem prekidu pregovora zbog nepomirljivih stajališta čelnika triju stranaka, Dragan Čović je ustvrdio kako to nije kraj nastojanja da se ipak postige dogovor o reformama u BiH.

"Proces nije prekinut", izjavio je Čović i objasnio da su pregovori prekinuti zato što je utvrđeno da za njih nema normalnih uvjeta.

Ocijenjeno je i da u sadašnjoj situaciji ne bi bilo pametno otvarati nove rasprave o stvarima o kojima nema suglasnosti, dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

Sulejman Tihić ocijenio je pak kako je radikalizacija Dodikovih stajališta povezana i s kaznenom prijavom koju je protiv njega podnijela Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zbog sumnje za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

"To (prijava) je samo dolilo ulje na vatru", rekao je Tihić, ističući pritom kako su "stvari krenule nizbrdo" već nakon prošlog sastanka trojice čelnika u Banjoj Luci, kada je prvi put otvoreno pitanje nove unutarnje organizacije BiH.

Tihić i Čović ipak vjeruju da će se pregovori nastaviti, a kako je najavljeno, novi sastanak trojice političkih čelnika pokušat će se organizirati već za dva tjedna. (hina/metro-portal)

22.02.2009. 01:18:23
Novi komentar
nužno
nužno