« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
kriza u bih

Dodik ponovno prijeti

Premijer Republike Srpske neće poštovati odluku o tvrtki Elektroprijenos, a mogao bi i raskinuti vladajuću koaliciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milan Radulović/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

Valentin Inzko

,

Elektroprijenos BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je prkositi međunarodnoj upravi BiH najavljujući povlačenje iz vladajuće koalicije. Time bi zemlja ušla u jednu od najozbiljnijih kriza od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Dodik je, kako prenose mediji u BiH, zaprijetio da će institucije Republike Srpske odbiti nametnutu odluku Visokog međunarodnog predstavnika o tvrtki Elektroprijenos, povući se iz svih institucija BiH, te raskinuti vladajuću koaliciju.

"Ako (međunarodna uprava) ne posluša naše stajalište, mi ćemo se povući iz svih tijela vlasti BiH i tamo se više nećemo vratiti", rekao je Dodik. Dodao je da će se vlasti RS-a usprotiviti i mogućim sankcijama i smjenama koje na konferenciji za novinare održanoj u subotu u Banjoj Luci nije isključio visoki predstavnik Valentin Inzko.

Austrijski diplomat Inzko deblokirao je ovoga tjedna rad državne tvrtke Elektroprijenosa BiH na što je bio prisiljen jer su srpski predstavnici u toj tvrtki mjesecima blokirali novac i time ugrožavali sustav opskrbe električnom energijom. Vlasti RS-a odbijaju provesti ovu odluku Visokog predstavnika.

Dodik je najavio i raskid koalicije s najjačom bošnjačkom političkom strankom u BiH, Strankom demokratske akcije, te smjenu njihovih ministara iz Vlade RS-a kao i povlačenje jednoga svoga ministra iz Vlade federalnog entiteta. Dodao je kako je o svojim odlukama upoznao i veleposlanike najutjecajnijih zemalja svijeta u BiH.

I drugi srpski dužnosnici, predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, svi članovi Dodikove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najavili su da će na sjednici Skupštine RS-a zastupnici odbiti nametnute odluke Visokog predstavnika. (hina/metro-portal)

27.09.2009. 11:04:32
Novi komentar
nužno
nužno