« Svijet
objavljeno prije 6 mjeseci i 29 dana
UPITNO?

Dodijeljene Nobelove nagrade za medicinu

Nobelova nagrada za medicinu došla je u ruke ljudi koji su omogućili mRNA cjepivo za COVID... jesu li je trebali dobiti?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada

,

Nobelova nagrada za medicinu

Katalin Kariko i Drew Weissman iz Mađarske i Sjedinjenih Država osvojili su Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkrića koja su omogućila razvoj mRNA cjepiva protiv covida-19, objavio je u ponedjeljak Nobelov odbor. Nagradu, među najprestižnijima u znanstvenom svijetu, odabrao je Nobelov odbor švedskog medicinskog sveučilišta Karolinska Institute, a uključuje i 11 milijuna švedskih kruna (oko 950 tisuća eura).

"Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu za 2023. dodijeljena je Katalin Kariko i Drewu Weissmanu za njihova otkrića u vezi s modifikacijama nukleozidnih baza koje su omogućile razvoj učinkovitih mRNA cjepiva protiv covida-19", objavio je odbor.

Prošlogodišnju nagradu za medicinu dobio je Šveđanin Svante Paabo za sekvencioniranje genoma neandertalca, izumrlog rođaka današnjeg čovjeka te za otkriće dosad nepoznatog ljudskog srodnika Denisovaca.

"Svojim revolucionarnim otkrićima, ovogodišnji laureati iz temelja su promijenili naše razumijevanje načina na koji mRNA komunicira s našim imunološkim sustavom. Oni su doprinijeli neviđenoj stopi razvoja cjepiva tijekom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u moderno doba", objavio je Nobel odbor Instituta Karolinska u Stockholmu.

No, i dalje su ostala pitanja...

03.10.2023. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno