« Kultura
objavljeno prije 2 godine
NAGRADE

Dodijeljene nagrade HAZU

Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2021. dodijeljene su u petak u Palači HAZU

HAZU
HAZU (Arhiva)
Više o

HAZU

,

nagrade

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je imena dobitnika Akademijinih nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu, koje će su im uručene na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU-a 29. travnja.

Za područje društvenih znanosti nagrađena je dr. sc. Katarina Horvat za knjigu "Kućna služinčad u Zagrebu 1880.-1914." (Srednja Europa d.o.o., Zagreb, 2021.).

Prof. dr. sc. Marcela Hanzer dobitnica je nagrade za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti za izuzetne recentne znanstvene doprinose u teoriji reprezentacija klasičnih p-adskih grupa i teoriji automorfnih formi te Langlandsovom programu, objavljenih u nizu od šest radova u razdoblju od 2018. do 2021. u prestižnim međunarodnim časopisima.

Za područje prirodnih znanosti nagradu je dobila dr. sc. Petra Bajo za znanstvena istraživanja o paleoklimatskim promjenama tijekom prošlosti na temelju geokemijskih značajki siga, objavljena u 24 znanstvena rada u posljednjih pet godina te za otkriće uloge orbitalnih parametara Zemlje na razvoj i trajanje prijelaza između hladnijih i toplijih razdoblja u pleistocenu, objavljeno 2020. u znanstvenom časopisu Science.

Prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger nagrađena je za područje medicinskih znanosti, za znanstveno dostignuće objavom 30 znanstvenih članaka u posljednjih pet godina (2017.-2021.), koji čine jednu tematsku cjelinu označenu naslovom biologija i patologija pčela.

Prof. dr. sc. Ekrem Čaušević dobitnik je nagrade na području filoloških znanosti, za knjigu "Ustroj, sintaksa i semantika infinitnih glagolskih oblika u turskom jeziku. Turski i hrvatski jezik u usporedbi i kontrastiranju" (Ibis grafika, Zagreb, 2018.).

Za područje književnosti nagradu je dobio Ivan Lovrenović za knjigu "Putovi su, snovi li su" objavljenu u nakladi Frakture 2019. godine.

Za područje likovnih umjetnosti nagrada je dodijeljena Milanu Bešliću za autorstvo izložbi i promociju umjetničkog djela akademika Ede Murtića uz stotu obljetnicu njegova rođenja.

Za područje glazbene umjetnosti i muzikologije nagrađen je red. prof. art. Mladen Tarbuk za skladbu Sinfonia, praizvedenu 27. travnja 2017. u okviru Muzičkog biennala, na koncertu Simfonijskog orkestra HRT, pod ravnanjem Pierre-André Valadea.

Izv. prof. dr. sc. Jonatan Lerga dobitnik je nagrade na području tehničkih znanosti za djelo "Napredni postupci digitalne obrade signala i strojnog učenja", znanstvenu cjelinu s 28 radova, od kojih je 13 objavljeno u časopisima kategorije Q1, 11 u časopisima kategorije Q2, a dr. sc. Lerga prvi je autor pet i drugi autor deset radova.

Odluku o dodjeli nagrada HAZU-a za najviše znanstvena i umjetnička dostignuća u 2021. godini donijelo je predsjedništvo Akademije na sjednici 30. ožujka, a dobitnicima su bile  uručene u sklopu proslave Dana HAZU 29. travnja.

01.05.2022. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno