« Zagreb
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
COOL

Dodijeljene Lez Of The Year

Lez Of The Year nagradu za lezbijku godine osvojili Studentsko nastavnička udruga ZA-PRAVO, Grof Darkula, Ponosni Zagreb i Matea Popov

Lez Of The Year
Lez Of The Year (Arhiva)
Više o

nagrade

,

Lez Of The Year

Udruga Zbeletron je petak 17.12. održala devetu po redu dodjelu nagrada LOTY. LOTY je skraćeno za Lez of the Year, odnosno dodjelu nagrada za Lezbijke godine. LOTY je nagrada koju Zbeletron dodjeljuje osobama, kolektivima, inicijativama, itd. koje pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma - i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBTIQ+ manjine. 2020. godine LOTY nije održan zbog pandemije, tako da su Zbeletronke prilikom odabira nominiranih za 2021. godinu, u obzir uzele i 2020.

Publika je imala priliku glasati između dvanaest nominiranih inicijativa, udruga i pojedinki, a ove godine su prvu nagradu osvojili Studentsko nastavnička udruga naziva ZA-PRAVO LGBTIQA+ OSOBA. Ostali dobitnici su psihologinja i aktivistkinja Matea Popov, inicijativa Ponosni Zagreb za Pride Ride i Grof Darkula za pokretanje bitnih razgovora na društvenim mrežama.

Organizatorice su poručile: "Čestitamo svim pobjednicama ovogodišnje dodjele nagrada i zahvaljujemo mnogobrojnoj publici koja se odazvala izborima. Bilo je lijepo napraviti nešto za zajednicu koja je u posljednjih dvije godine zbog pandemije imala i manje sigurnih prostora za druženje i zabavu nego inače. Radujemo se svim budućim projektima i inicijativama koje će nam obojati 2022. godinu! Sljedeće godine je jubilarna deseta dodjela i publika može očekivati nešto sasvim posebno."

Prvu nagradu osvojili su Studentsko nastavnička udruga naziva ZA-PRAVO LGBTIQA+ OSOBA koja okuplja nastavnike_ce i studente_ice Pravnog fakulteta u Zagrebu. Cilj im je putem konferencija, okruglih stolova, gostujućih predavanja, edukacija, kampanja i akcija stvoriti sigurno, podržavajuće i otvoreno okruženje za nastavnike i studente Pravnog fakulteta bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet, a sve to ima puno veći odjek i značaj i izvan zgrade Pravnog fakulteta. Ovo su neke stvari koje su radili: osnovali su grupu podrške Qrug, sudjelovali su u organizaciji prvog „Rainbow Walkway-a", organizirali su znanstvenu konferenciju o zaštiti prava LGBTIQA+ osoba, u suradnji s Društvom studenata socijalnog rada organiziraju razne edukacije poput one o spolnom uznemiravanju i seksualnom zlostavljanju u akademskom okruženju itd.

Nagradu je osvojila i Matea Popov. Ona je psihologinja i dugogodišnja aktivistkinja koja je karijeru i velik dio privatnog života posvetila borbi protiv diskriminacije LGBT osoba te pružanju psihološke pomoći marginaliziranim skupinama. Jedna je od pokretačica i voditeljica Queer2Queer programa psihološke pomoći (2010. - 2016.). Djelovala je u udrugama Zagreb Pride, Trans Aid, a trenutno je aktivna u Trans Aidu i Duginim obiteljima, gdje pruža psihološku pomoć. Početkom 2021. godine Matea je za Crol.hr objavila tekst o netransparentnosti unutar Zagreb Pride-a, čiji je odjek osnažio bivše i sadašnje (su)radnike i aktivistkinje Zagreb Pride-a da istupe s problematičnim iskustvima tijekom te suradnje. To je u konačnici rezultiralo restrukturiranjem unutar samog Zagreb Pride-a. Krajem 2021. na Crol.hr portalu objavila je feljton od tri nastavka u kojem iz perspektive psihologinje i vlastitog identitetskog iskustva propituje stereotipe o lezbijkama.

Još jedni dobitnici su Ponosni Zagreb. Ta je inicijativa nastala tijekom 2020.g. kao reakcija na javnopolitičke razvoje povezane pandemijom COVID-19 i potresom, koji su ograničili vidljivost i podršku LGBTIQ+ osobama u Zagrebu, te kako bi spriječila trend ograničavanja prava i smanjivanje zastupljenosti LGBTIQ+ osoba u javnom i medijskom prostoru. 2020.g. kreću s organiziranjem prvog Pride od Ride-a, biciklistička prosvjedna vožnja. Pride Ride je održan u skladu s epidemiološkim mjerama i željom da se izbjegnu potresom narušeni i nesigurni dijelovi grada, na dan uoči parlamentarnih izbora, osvrnuvši se na predizborne zahtjeve koje je šira mreža LGBTIQ+ udruga i organizacija poslala kandidatima i kandidatkinjama za Sabor Republike Hrvatske. 2021.g. uz iste epidemiološke okolnosti i mjere, organiziraju drugi Pride Ride, stavljajući naglasak na potrebu za sustavnim prepoznavanjem i ostvarivanjem prava transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih osoba.

Jedni od pobjednika su i Instagram profil Grof Darkula. Oni su nastali prošle godine i prate ih više od 42 tisuće osoba, a trenutno se ne zna tko stoji iza njega. Ne postoji nijedna tabu tema o kojoj nisu pisali i vjerojatno niti jedna o kojoj neće osvještavati javnost. Educiraju ljude o aktivnoj ulozi u politici, bave se temama mentalnog zdravlja, diskriminacije, ljudskih prava, feminizma, prava životinja, korupcije i obrazovanja. Ljudi su potaknuti njihovim objavama pokretali anti-diskriminacijske tužbe, prijavljivali nasilja i seksualna uznemiravanja i zlostavljanja ili su pak uspješno potražili pomoć kod mentalnog zdravlja.

Zbeletron je dodijelio i nagradu za Počasnu lezbijku godine. Nagradu je ove godine osvojio fotograf Benjamin Strike, koji je 2020 pokrenuo projekt Volim Te Bez Ali, u kojem je fotografirao roditelje LGBTIQ+ djece te podijelio njihove priče o tome kako su prihvatili outanje svoje djece. Ove godine je ta izložba prilagođena u priručnik udruge Iskorak. Ovaj priručnik namijenjen je roditeljima LGBT osoba kao pomoć i podrška u razumijevanju njihova djeteta i procesa kroz koji prolaze prilikom autanja te značaja koji taj proces može imati za roditelja, dijete i njihov odnos, ali može biti koristan svima koji imaju dragu LGBT osobu u svom životu.

Nagrade koje su dodijeljene izradila je umjetnica Petra Donković, a za pobjednice je online glasalo više od 600 osoba. Zbeletron će većinski prihod od prodaje ulaznica Zbeletron uplatiti kampanji za promjenu spola Viktorije Ćurlin.

21.12.2021. 18:56:00
Novi komentar
nužno
nužno