« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
STVARNO?

Do kraja lipnja COVID-propusnica za cijeli EU

Europska unija suglasila je detalje o uvođenju zajedničkih COVID-propusnica do kraja lipnja. Time rastu šanse da turistička sezona i putovanja uskoro budu relativno normaln

Definitivno se sprema...
Definitivno se sprema... (Arhiva)
Više o

EU

,

covid putovnica

Kao i u dosadašnjim nacionalnim verzijama COVID-propusnica, i u ovoj će se moći unositi dokazi o cijepljenju, preboljenoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna Europska iskaznica imat će QR-kod koji se teško može falsificirati.

COVID-propusnica bi trebala biti spremna najkasnije do kraja lipnja, priopćeno je u četvrtak u Bruxellesu. „Važan je to korak kako bi se ponovo uspostavila sloboda kretanja u EU-u na što sigurniji način", rekla je Stella Kyriakidis, europska povjerenica za zdravstvo.

Još je nejasno hoće li i građani iz zemalja izvan EU-a moći dobiti taj „zeleni certifikat" i hoće li se priznavati certifikati iz recimo Srbije.

Isto tako se još lome koplja oko toga koja cjepiva se priznaju. Konsenzus je za sada da su to samo cjepiva koja je odobrila Europska agencija za lijekove, ali države-članice mogu same prihvatiti i druga cjepiva.

U mnoge zemlje EU-a je već sada moguće putovati turistički bez odlaska u karantenu. Grčka i Hrvatska recimo zahtijevaju dokaz o potpunom cijepljenju bilo kojim cjepivom. U Grčkoj se priznaje i negativan nalaz PCR-testa koji nije stariji od 72 sata, a u Hrvatskoj koji nije stariji od 48 sati. Slično su učinile i druge turističke zemlje.

Predmet sporenja

Europska komisija, parlament i države članice od početka godine su vodili žustre rasprave o ovim propusnicama. Predmet spora je posebno bilo pitanje u kojoj mjeri države članice i dalje samostalno mogu uvoditi dodatne zabrane putovanja ili mjere karantene za došljake.

Sada je utanačeno da države i dalje smiju ograničiti europsku slobodu kretanja same, ali samo ako to opravdava epidemiološko stanje.

Sada je na pojedinim zemljama da provedu uvođenje ovih propusnica. U Njemačkoj bi se, po Ministarstvu zdravstva, to trebalo dogoditi do kraja lipnja.

U Njemačkoj COVID-propusnica neće biti obvezna - i dalje će se moći koristiti žuta knjižica Svjetske zdravstvene organizacije u koju se ručno upisuju cijepljenja. Doduše, posljednjih dana njemački mediji pišu da je ta knjižica lako podložna manipulacijama.

Piše: DW/agencije
22.05.2021. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno