« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
TRANSPARENTNO

Do kraja godine građanima dostupna sudska praksa na internetu

Cilj projekta je podržati postupak osuvremenjivanja sudstva i usklađivanja sudske prakse sa standardima EU

sudstvo građani internet
sudstvo građani internet (Shutterstock)
Više o

pravosuđe

,

Branko Hrvatin

,

Ivan Šimonović

,

Igor Sečin

,

Behgjet Pacolli

Uvođenjem modernog informatičkog sustava građanima bi do kraja ove godine na internetu trebao biti omogućen pristup sudskim odlukama i arhiviranim dokumentima, najavljeno je danas na skupu nazvanom "Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse".

Riječ je o PHARE projektu 2006., čiji je cilj podržati postupak osuvremenjivanja sudstva i usklađivanja sudske prakse sa zahtjevima i standardima EU, koja je i financirala program s milijun eura.

Ustvrdivši da je riječ o važnom projektu, ministar pravosuđa Ivan Šimonović je na otvaranju skupa istaknuo da objava sudske prakse nije namjenjena samo sucima, već i građanima te da je objavljivanje sudske prakse jamac nevisnosti suda.

Ulaskom Hrvatske u EU poznavanje sudske prakse dobiti će dodatnu vrijednost, posebice prijevod odluka Europskog suda pravde na internetskim stranicama Vrhovnog suda.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin naglasio je važnost objave sudske prakse i presuda Vrhovnog suda na internetu iznijevši podatak da se na stranicama tog suda trenutno nalazi oko 121 tisuća sudskih odluka.

Ove godine zabilježili smo oko 193 tisuće ulazaka, a do kraja godine očekujemo oko 400 tisuća ulazaka, izvijestio je Hrvatin. Ustvrdio je da objava sudske prakse Vrhovnog suda koristi i pravnicima zemalja iz regije koji također često posjećuju te stranice.

Na cjelodnevnom skupu suci i pravosudni djelatnici upoznat će se s modernizacijom i usklađivanjem hrvatske sudske prakse sa zahtjevima i standardima EU-a. Skup je podržao i predstavnik Europske komisije Paolo Berizzi te voditeljica projekta Lyda Favali, profesorica sveučilišta u Perugiji. (hina/metro-portal)

11.06.2010. 14:12:59
Novi komentar
nužno
nužno