« Život
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
SPEKTAKULARAN ZAHVAT

Djevojci rođenoj bez vagine liječnici omogućili da rodi

Rijetka prirođena anomalija koju karakterizira nedostatak vrata maternice i rodnice 18 je godina mučila jednu djevojku iz Torina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

maternica

,

vagina

,

rokitansky sindrom

,

rodnica

,

tanko crijevo

Po prvi puta u svijetu liječnici iz torinske bolnice Molinette su uspjeli rekonstruirati vaginu djevojci koja je rođena bez nje. Rokitansky sindrom (točnije Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sindrom) je rijetka prirođena anomalija koju karakterizira nedostatak vrata maternice, maternice i rodnice, ali uz prisutnost jajnika.

U tim slučajevima vagina se može rekonstruirati različitim tehnikama, najčešće uz pomoć tankog crijeva, kako bi se ženi omogućili normalni spolni odnosi, ali bez mogućnosti rađanja obzirom da nema maternice. No, u slučaju 18-godišnje djevojčice iz Torina u Italiji, stvar ipak nije bilo toliko beznadna jer je imala tijelo maternice te jajovod kao i jajnike; djevojka nije imala vaginu i vrat maternice.

Operacija je izvedena prije nekoliko dana a u njoj su sudjelovali profesor Dario Fontana, Luigi Rolle i Luciano Galletto, sva trojica vrhunski medicinski stručnjaci, javlja talijanska Ansa. Obzirom da je djevojka imala barem dio reproduktivnog trakta, liječnici tvrde da će u budućnosti možda moći i roditi.

Zahvat je bio iznimno kompliciran kako kaže trojac. Liječnici su morali napraviti prolaz između rektuma i mokraćnog mjehura i tu su ugradili vaginu 'napravljenu' na poseban način od dijela tankoga crijeva. Prilikom odluke na ovaj zahvat liječnici su si odredili tri cilja: omogućiti normalnu menstruaciju kako djevojka ne bi osjećala jake bolove, omogućiti normalno spolno općenje i stvoriti temelje nade u buduću trudnoću.

Liječnici vjeruju da će sve biti u redu s djevojkom i da će jednoga dana zaista biti trudna iako priznaju da će se u tom slučaju trebati riješiti brojni nepredvidljivi problemi obzirom da je ovo prvi slučaj te vrste u svijetu i da nitko nema iskustva s njim.

01.04.2010. 11:31:00
Novi komentar
nužno
nužno