« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
504 GODINE POVIJESTI

Đakovčani na skupu potpore za očuvanje ergele

Oko 700 Đakovčana okupilo se kako bi prosvjedovali protiv prijedloga vlade da se đakovačka ergela pripoji onoj u Lipiku

đakovačka ergela
đakovačka ergela (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

Zoran Vinković

,

Zoserova piramida

,

Cintec

,

najbogatiji pas na svijetu

Grad Đakovo organizirao je ispred ulaza u đakovačku Državnu ergelu lipicanaca skup potpore za opstojnost te ustanove, a koji je, prema procjeni policije, okupio oko 700 Đakovčana.

Skupom, koji je protekao u mirnoj, pa i emotivnoj atmosferi, iskazano je neslaganje s vladinim prijedlogom odluke da se đakovačka ergela pripoji Hrvatskom konjogojskom centru - Državnoj ergeli Lipik, a koji je vlada predložila 23. srpnja u okviru Programa gospodarskog oporavka.

Ovim skupom tražimo ne samo da đakovačka ergela sačuva svoju opstojnost nego i da se sjedište Hrvatskog konjogojskog centra preseli u Đakovo, u ovdašnju ergelu, za kojom je 504 godine povijesti te 204 godine organiziranog lipicanskog uzgoja. Tako će biti ispravljena nepravda koju su napravili nestručni ljudi. Ovaj skup poruka je premijerki Jadranki Kosor da nismo za rješavanje problema na ulici i nadam se da će vlada na vrijeme shvatiti i povući svoj prijedlog te da nećemo morati na masovne prosvjede i na cestu, rekao je gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zoran Vinković.

đakovačka ergela

Građanima Lipika i Pakraca poručio je da Đakovčani nemaju ništa protiv njih, a lipičkom gradonačelniku da "ne zavađa ljude i da Đakovo i Lipik nisu u nikakvom ratu". "Ovaj skup poruka je i da se Đakovu ponovno vrati rodilište, ali da nam nakon njega i ergele sada ne odnesu i katedralu, ciglu po ciglu", rekao je Vinković.

Dogradonačelnik Ivica Mandić, bivši dugogodišnji ravnatelj đakovačke ergele, podsjetio je na njenu prošlost, naglasivši kako su radnici bivšeg PIK-a Đakovo, u čijem je sastavu prije djelovala, izdvajali za njen rad i budućnost. "Prije 13 godina Ergelu smo besplatno morali prepustiti u ruke države. Zar sada to bogatstvo treba otići u Lipik?!", upitao je Mandić, dodavši da će, bude li potrebno, Đakovo pokrenuti i referendum za njenu opstojnost.

Potporu skupu dao je osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak, rekavši kako je đakovačka ergela stara koliko i otkriće Amerike. "Vjerujemo kako će Vlada na vrijeme shvatiti pogubnost prijedloga odluke da se Ergela Đakovo pripoji Lipiku čiju izmjenu traži i Osječko-baranjska županija", dodao je Kraljičak.

Jučer započeto potpisivanje peticije za opstojnost ergele nastavljeno je i danas, na korzu i na ulazu u ergelu. Njeni potpisi bit će predani predsjedniku Sabora i premijerki na prvom jesenskom zasjedanju Sabora. (hina/metro-portal)

01.08.2010. 13:03:25
Novi komentar
nužno
nužno