« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
DESIGN FESTIVAL 2009

Divovski šah na Trafalgar Squareu u Londonu

Španjolski dizajner Jaime Hayon zove sve pametne i jake šahovske majstore na igru

(Getty Images)
Više o

London

,

šah

,

Jaime Hayon

,

london design festival

Da biste igrali ovakav šah, ne samo da morate biti majstor u igri, morate biti i snagator. Figure su visoke više od dva metra i izrađene su od keramike na drvenom postolju te ojačane metalom. Postavljene su na kotačima kako bi se mogle lako pomicati. Sama ploča sastoji se od mozaika staklenih pločica. Instalacija pod nazivom Turnir inspirirana je Nelsonovom bitkom kod Trafalgara, a postavljena je u sklopu londonskog Festivala dizajna, koji se održava na različitim lokacijama diljem grada i trajat će do 27. rujna.

Svaku od 32 figure dizajnirao je i ručno izradio španjolski dizajner Jaime Hayon, u suradnji s talijanskim stručnjacima za keramiku iz Venete. Mnoge figure prikazuju poznate londonske zgrade i njihove tornjeve i kupole. Elementi grada i njegove povijesti uklopljeni su u dizajn figura u autorovom prepoznatljivom stilu, a svaka je figura jedinstvena i ručno obojena. Ploča je postavljena u subotu, a do sljedeće srijede bit će na raspolaganju svima koji žele iskušati svoje šahovsko umijeće pred publikom.

Dizajer Jaime kaže da je tijekom protekle tri godine, koliko živi u Londonu, imao prilike dobro upoznati povijest i naslijeđe toga grada. Sretan je što stanovnici i turisti mogu vidjeti njegovu instalaciju na jednoj od gradskih žila kucavica te čak zaigrati šah njegovim figurama. Igrači pritom sjede na posebnim „postoljima" iznad šahovske ploče i upravljaju ručkama koje pomiču figure po staklenoj ploči. Engleska šahovska federacija organizirat će turnir čiji će pobjednik osvojiti par cipela marke Camper.

Ideja Turnira je stvoriti spektakl dizajna, ali i događanje koje aktivno uključuje publiku. Ben Evans, upravitelj festivala, kaže: „Trafalgar Square je srce Londona kroz koje svakodnevno prolaze tisuće ljudi. Jaime Hayon osmislio je spektakl koji će privući ljude i pokazati im kako dinamičan i zabavan dizajn može biti. Jaime je u London donio svježu i energičnu perspektivu, a ideje su mu dinamične i domišljate. Bio je očit izbor za ovakav projekt."


20.09.2009. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno