« Spektakli
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
EH, DA ...

Disney tužen zbog neovlaštenog prikupljanja podataka

U tužbi se tvrdi da su Disney i tri softverske tvrtke - Upsight, Unity i Kochava - proizvodile aplikacije namijenjene djeci i plasirale ih na tržište sa softverom kojemu je cilj pratiti, prikupljati i izvlačiti osobne podatke

Disney popio tužbu
Disney popio tužbu (Arhiva)
Više o

Disney

,

privatnost

,

prikupljanje podataka

Zbog sumnje da je neovlaštenim postupcima prikupljala podatke i dijelila ih s oglašivačima te tako prekršila prava na zaštitu privatnosti djece, tvrtka Disney 'zaradila' je prošloga tjedna kolektivnu tužbu u Kaliforniji.

U tužbi se tvrdi da su Disney i tri softverske tvrtke - Upsight, Unity i Kochava - proizvodile aplikacije namijenjene djeci i plasirale ih na tržište sa softverom kojemu je cilj pratiti, prikupljati i izvlačiti osobne podatke, kao i informacije o njihovim online navikama, prenosi The Verge.

Prema američkom zakonu za zaštitu privatnosti djece na internetu (Children's Online Privacy Protection Act, - COPPA), tvrtke koje proizvode aplikacije namijenjene djeci mlađoj od 13 godina, moraju prije prikupljanja osobnih podataka dobiti roditeljski pristanak.

U tužbi su navedene 42 sporne aplikacije, među kojima i nastavci megauspješnice Temple Run;Temple Run: Oz i Temple Run: Brave.

Disney poriče da je riječ o ikakvom kršenju zakona, tvrdeći da se kompanija strogo pridržava pravnih naputaka u vezi s prikupljanjem podataka preko aplikacija namijenjenih djeci i obiteljima.

Ovo nije prvi put da je Disney suočen s tužbom zbog kršenja prava na zaštitu privatnosti djece. Disneyeva podružnica Playdom 2011. godine platila je tri milijuna dolara nakon što je utvrđeno da je protuzakonito prikupljala i objavljivala osobne podatke "stotine tisuća djece mlađe od 13 godina bez prethodnog pristanka njihovih roditelja."

11.08.2017. 15:44:00
Novi komentar
nužno
nužno