« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
space oddity

Discovery spektakularno lansiran u opskrbnu misiju na ISS

POGLEDAJTE GALERIJU - U zapanjujućem noćnom lansiranju Discovery, koji 2010. odlazi u mirovinu, osvijetlio je nebo nad Floridom

(Getty Images)
Više o

space shuttle Discovery

,

lansiranje rakete

Američki raketoplan Discovery, u petak u ponoć po lokalnom vremenu (06:00 CET), uspješno je lansiran iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, u 13-dnevnu misiju opskrbe Međunarodne svemirske postaje (ISS).

U spektakularnom noćnom lansiranju Discovery je osvijetlio nebo nad Floridom, na 25-obljetnicu programa "space shuttle", koji 2010. odlazi u mirovinu.

Pod zapovjedništvom veterana Ricka Sturckowa, Discovery će u misiji STS-128 dopremiti na ISS 6.8 tona tereta u opskrbnom modulu Leonardo, koji je izradila Italija, te novu članicu posade postaje, Nicole Stott, objavila je NASA.

Stott će na ISS-u zamijeniti astronauta Tima Kopru, koji je stigao s prethodnom misijom 'shuttlea' STS-127.

Discovery će na ISS dopremiti opremu za novu spavaonicu, rashladni uređaj, hranu i druge potrepštine te pokretnu traku za trčanje COLBERT, nazvanu po američkom komičaru Stephenu Colbertu.

Na Nasin javni natječaj za davanje imena novom modulu ISS-a, Colbert je odgovorio pozivom svojim obožavateljima da glasuju za prijedlog da se modul nazove po njemu i pobijedio. NASA nije prihvatila takav ishod već je kasnije sama dala naziv modulu Tranquillity (spokoj), a kao 'utješnu nagradu' popularnom komičaru s TV-mreže Comedy Central, spravu za trčanje na ISS-u nazvala je Colbert.

Komičar je u povodu lansiranja izrazio zadovoljstvo činjenicom da će "bucmasti astronauti" moći vratiti formu na spravi za vježbanje s njegovim imenom.

Pilot Discoverya je Kevin Ford, a specijalisti misije su Patrick Forrester, Jose Hernandez, John Olivas i švedski astronaut Christer Fuglesang.

Američke TV mreže su prilikom lansiranja istaknule kao posebnost da su u posadi raketoplana prvi puta dva astronauta latinoameričkog podrijetla.

Astronauti bi tijekom boravka na ISS-u trebali izvesti tri svemirske šetnje, tijekom kojih će stari spremnik s tekućim amonijakom zamijeniti novim rashladnim uređajem koji će dopremiti Discovery.

Izvor: Hina

29.08.2009. 10:16:32
Novi komentar
nužno
nužno