« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
USTAVNI SUD v.s. DIP

DIP će poštovati stav Ustavnog suda u slučaju Glavaš

Branimir Glavaš ne može biti nositelj izbornih lista HDSSB-a na nadolazećim parlamentarnim izborima jer je to ustavnopravno neprihvatljivo

Fotografija vijesti
Više o

Branimir Glavaš

,

izbori

,

Ustavni sud

,

Državno izborno povjerenstvo

Potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković je danas izjavila da će Državno izborno povjerenstvo (DIP) poštivati stav Ustavnog suda RH vezano uz Branimira Glavaša kao nositelja HDSSB-ovih lista, javlja Hina.

"Mi nećemo reagirati, mi ćemo poštivati stajalište Ustavnog suda ", izjavila je Jozić Ileković novinarima koje je zanimalo hoće li DIP reagirati na stav Ustavnog suda.

Ustavni je sud jučer iznio stav  kako ranije DIP-ovo očitovanje - da Glavaš, koji po pravomoćnoj presudi za ratni zločin izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu u Mostaru, ne može biti kandidat na listi, ali može biti nositelj - ne osigurava zaštitu temeljenih vrednota hrvatske ustavne države te otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost.

Jozić Ileković je, također ,izvijestila novinare da je Državno izborno povjerenstvo do danas u 16 sati ukupno zaprimilo 122 kandidacijske liste za predstojeće parlamentarne izbore, od toga 118 stranačkih (73 samostalne i 45 koalicijskih) i četiri neovisne, dok su za 12. izbornu jedinicu podnesene 32 kandidature.

Očekuje da će tijekom dana, odnosno do 20 sati do kada DIP danas "dežura", povjerenstvo zaprimiti još lista, kao i da će dio lista biti predan sutra u zadnji čas, u "pet do ponoći" (rok za podnošenje lista istječe sutra u 24 sata).

"Tako je uvijek bilo pa to očekujemo, moguće je", rekla je Jozić Ileković.

Izvijestila je i da je sutra podnošenje lista najavila Kukuriku koalicija (u 11,30 sati), te još oko četiri stranke, dok HDZ, odgovorila je na novinarski upit, još DIP-u nije najavio kada će predati svoje kandidacijske liste.

Inače, vezano za stajalište Ustavnog suda, Glavni odbor HDSSB-a danas je u Osijeku jednoglasno odlučio da se za nositelja izbornih lista na parlamentarnim izborima, umjesto utemeljitelja stranke Branimira Glavaša, izabere predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

13.11.2011. 18:10:23
Novi komentar
nužno
nužno