« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
OPORAVAK?

Dionice u usponu zahvaljujući oporavku cijena nafte

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući oporavku cijena nafte i novim poticajnim mjerama japanske središnje banke

Burze se vraćaju?
Burze se vraćaju? (Arhiva)
Više o

Wall Street

,

cijene nafte

,

cijene dionica

,

Dow Jones

,

Nasdaq

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 2,3 posto, na 16.466 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,7 posto, na 1.940 bodova, a NASDAQ indeks 0,5 posto, na 4.613 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena nafte, što je potaknulo snažan skok cijena dionica u energetskom sektoru.

Početkom godine cijene su nafte bila pod snažnim pritiskom zbog prevelike ponude u odnosu na potražnju, no posljednjih dana cijene su se znatno oporavile zahvaljujući najavama da bi OPEC i drugi najveći svjetski proizvođači mogli smanjiti proizvodnju.

Prošloga je tjedna cijena barela na londonskom tržištu skočila 7,9 posto, na 34,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,4 posto, na 33,62 dolara. Time su se cijene znatno odmaknule od najnižih razina u 12 godina, na koje su skliznule prije desetak dana.

Pozitivno je na tržište dionica utjecala i neočekivana odluka japanske središnje banke o uvođenju negativne kamatne stope od 0,1 posto. Na taj način pokušava potaknuti rast gospodarstva i inflaciju te stabilizirati financijska tržišta.

31.01.2016. 11:28:00
Novi komentar
nužno
nužno