« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
WALL STREET

Dionice u padu peti dan za redom

Još uvijek nema nikakvih naznaka oporavka ni financijskog sektora ni gospodarstva.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

dionice

,

FED

,

burze

,

DAX

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

FTSE

,

S&P 500

,

pad cijena dionica

Dow Jones indeks pao je 37 bodova ili 0,55 posto, na 6.726 bodovaa, novu najnižu razinu od svibnja 1997. godine. S&P 500 indeks izgubio je, pak, 0,44 posto, na 696 bodova, zaronivši po prvi puta od listopada 1996. ispod razine od 700 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 0,14 posto, na 1.321 bod.

Tijekom cijelog jučerašnjeg trgovanja vodeći indeksi bili su čas u plusu, čas u minusu, dok su špekulanti kupovali dionice za koje procjenjuju da su trenutačno jeftine. No, analitičari kažu da je na tržištu vladala rezignacija jer jednostavno nema dobre vijesti koja bi potaknula ulagače na kupnju.

"Pad S&P indeksa ispod 700 bodova je psihološki negativno djelovao na ulagače, posebice jer nema nikakvih nagovještaja oporavka gospodarstva i financijskog sustava", kaže Howard Silverblatt, analitičar u Standard & Poor'su.

U svjedočenju u Kongresu predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao je jučer da oporavak gospodarstva ovisi o uspješnosti vlade u njezinim nastojanjima da stabilizira financijski sektor.

Tržište će nastaviti slabiti jer ulagači jednostavno ne mogu naći razloga za kupnju, premda su cijene dionica, prema procjenama mnogih, trenutačno vrlo jeftine.Sanacija banaka i drugi programi potrebni su, kazao je predsjednik Feda, kako bi se izbjegla dugotrajna stagnacija gospodarstva. Dodao je da će odgovor na pitanje je li 700 milijardi dolara dovoljno za sanaciju banaka biti jasniji nakon što se u bankama provede 'test na pritisak', odnosno procjene imaju li najveće američke banke dovoljno kapitala za slučaj jačanja recesije.

"Njegovi komentari samo su potvrdili ono što se vidi, da se ništa od jučer do danas nije promijenilo. A s obzirom da je vlada ponovno morala uskakati u pomoć Citigroupu i AIG-u, postavlja se pitanje gdje je svjetlo na kraju ovog sanacijskog tunela", kaže Linda Duessel, analitičarka u tvrtki Federated Investors.

U Kongresu je jučer svjedočio i ministar financija Timothy Geithner, no njegovi komentari nisu osjetnije utjecali na tržište.

I na europskim su burzama u utorak cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,1 posto, na 3.512 bodova, na novu najnižu razinu u 6 godina. DAX indeks Frankfurtske burze pao je 0,52 posto, na 3.690 bodova. (hina/metro-portal)

04.03.2009. 14:44:49
Novi komentar
nužno
nužno