« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
WALL STREET

Dionice u padu drugi dan za redom

Podbačaj Fedovog programa kreditiranja malih tvrtki i potrošača loše je utjecao na financijski sektor.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

DAX

,

American Express

,

AMEX

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

FTSE

,

S&P 500

,

Bank of America

,

General Electric

,

Chevron

Dow Jones indeks pao je 122 boda ili 1,65 posto, na 7.278 bodova, dok je S&P 500 indeks potonuo 1,98 posto, na 768 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 1,77 posto, na 1.457 bodova.

Cijene dionica banaka pale su već drugi dan zaredom, čime su izgubile dio velikih dobitaka ostvarenih u prethodnih tjedan dana.

Jučerašnji pad posljedica je podatka da su se poduzetnici prijavili za samo 2,5 posto od ukupno raspoloživih 200 milijardi dolara iz posebnog kreditnog programa američke središnje banke, koji je trebao biti jedan od ključnih za poticanje gospodarstva.

Zbog toga je S&P indeks financijskog sektora potonuo 5,3 posto, a među najvećim je gubitnicama bila dionica Bank of America, s padom cijene od 10,7 posto.

Oštro je, više od 6 posto, pala i cijena dionice American Expressa, nakon što su analitičari brokerske tvrtke Friedman, Billings, Ramsey procijenili da bi Amex u ovoj i idućoj godini mogao poslovati s gubitkom, zbog rasta nezaposlenosti i sve raširenijeg neplaćanja dugova na kreditne kartice.

Zbog pada cijene nafte među najvećim gubitnicama našla se jučer i dionica Chevrona, koja je pojeftinila 3,6 posto, dok je cijena General Electrica pala 5,8 posto jer su analitičari smanjili procjene dobiti te kompanije u ovoj godini.

Unatoč jučerašnjem padu, vodeći su indeksi u proteklih tjedan dana zabilježili rast, već drugi tjedan zaredom. Dow Jones indeks osvojio je prošloga tjedna 0,75, S&P 1,58, a Nasdaq indeks 1,8 posto.

Na europskim su burzama u petak cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks osvojio je 0,68 posto, dosegnuvši 3.842 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze porastao 0,63 posto, na 4.068 bodova. (hina/metro-portal)

21.03.2009. 16:22:34
Novi komentar
nužno
nužno