« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Dionice isplativije od nekretnina

Analiza pokazuje da su posljednjih godina zarade na burzi značajno veće

Cijene nekretnina ipak ne prate prinose od dionica
Cijene nekretnina ipak ne prate prinose od dionica
Više o

dionice

,

lider

,

Crobex

Lider je napravio usporednu analizu isplativosti ulaganja u nekretnine i dionice u Hrvatskoj, prema kojoj je ulaganje u dionice značajno isplativije.  
Usprkos tome što su cijene  nekretnina u posljednjih nekoliko godina u stalnom porastu, zarada koju je moguće ostvariti trgovanjem dionicama je veća.

Od 2001. do kraja 2007. dionički indeks Crobex je porastao za čak 484 posto, sa 1035 na 5.010 bodova. Dakle, u šestogodišnjem razdoblju bilježio je prosječni godišnji rast po stopi od najmanje 60 posto. Lider je izračunao da je u tom razdoblju ulaganje u dionice donijelo u prosjeku 15 puta veće prinose nego ulaganje u nekretnine.

Statistika otkrivaU posljednjih šest godina na Zagrebačkoj burzi moglo se zaraditi 15 posto više nego trgujući nekretninama. Analitičari ipak kažu kako nije sasvim pouzdano, a u konačnici i realno donositi  zadnji  sud o isplativosti nekog ulaganja samo na osnovi gole statistike, zbog toga što je svako ulaganje slučaj za sebe i ovisi o okolnostima.  

Na primjer, ako ste u proteklim godinama uložili u neku stariju nekretninu, recimo na Jadranu, koja je danas na višestruko većoj cijeni, mogli ste na tome zaraditi i daleko više nego da ste nekad uložili u neke neperspektivne dionice koje danas nisu dosegle puno veću cijenu negoli je bila prije nekoliko godina.
Isto tako, svi koji ulažu moraju biti svjesni da pri svakom ulaganju, bilo u nekretnine, dionice ili nešto treće, mogu očekivati i dobit, ali moraju biti spremni i na gubitak, jer ulaganje uvijek nosi i rizik.     (METRO)

09.03.2008. 21:19:40
Novi komentar
nužno
nužno