« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ROGUE TRADE

Dioničari banke podigli tužbu

Član uprave Société Générale početkom je siječnja prodao dionice u iznosu od 85,7 milijuna eura

Sjedište financijske policije u Parizu, gdje se obrađuje slučaj malverzacije koja je banku koštala oko pet milijuna eura
Sjedište financijske policije u Parizu, gdje se obrađuje slučaj malverzacije koja je banku koštala oko pet milijuna eura (afp)
Više o

Societe Generale

,

francuska banka

,

jerome kerviel

Jérôme Kerviel, bivši zaposlenik banke Société Générale, priznao je policiji da je izveo najveću malverzaciju u povijesti jer je ‘želio biti brokerska zvijezda’, rekao je jučer na konferenciji za novinare pariški javni tužitelj Jean-Claude Marin.

Prema iskazu danom policiji, Kerviel je, kao i drugi zaposlenici banke, od 2005. sudjelovao u rizičnim trgovinama, što je produbilo pitanja o učinkovitosti unutarnje kontrole banke.

U nedjelju su Kervielovi odvjetnici Elisabeth Meyer i Christian Charriere-Bournazel optužili banku za ‘podizanje dimne zavjese’, kojom skreće pozornost javnosti sa značajnijih gubitaka u posljednjih nekoliko mjeseci. Direktor uprave Daniel Bouton u intervjuu koji je dao za radio Europe 1 nazvao je optužbe potpunom glupošću.

Mali nisu bili informiraniStotinjak malih dioničara francuske banke pogođene gubicima i skandalom s malverzacijama podigli su tužbu protiv uprave nakon vijesti da je njezin član prodao dionički udjel od 85,7 milijuna eura prije nego što je vrijednost dionica pala za 25%.- Kako možete zamisliti da bismo uspjeli prikriti jednu rupu drugom - rekao je Bouton.

U međuvremenu, nakon što se doznalo da je član upravnog odbora banke prije nego što je malverzacija objavljena prodao milijunski udjel, stotinjak malih dioničara banke pokrenulo je tužbu. Riječ je o članu uprave Robertu A. Dayju, koji je 9. siječnja prodao dionice u iznosu od 85,7 milijuna eura. Dionice banke od tada su pale na vrijednosti za 25 posto.
Ako ne bude pronađen jedan zainteresirani kupac za posrnulu banku Société Générale, moglo bi se ići na njezino razdvajanje, kao što je učinjeno s nizozemskom bankom ABN AMRO, analizira Reuters.

Iz Splitske banke, koja je u vlasništvu banke Société Générale, poručili su kako nemio događaj neće imati utjecaj na njihovo poslovanje.  

Piše: MEX
28.01.2008. 20:50:17
Novi komentar
nužno
nužno