« Metro World News
objavljeno prije 14 godina
BUSHMEAT

Dimljeno meso majmuna - nova delikatesa u svijetu šverca

Potražnja za mesom divljih životinja iz vlažnih područja Azije, Afrike i južne Amerike sve je veća, a to logičnim slijedom intenzivira i ilegalnu trgovinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

krokodil

,

majmuni

,

Afrika

,

šverc

,

Zoološki vrt

,

Azija

,

Južna Amerika

,

Lwoffova nagrada

,

mikrobiologija

'Bushmeat', odnosno meso kopnenih životinja iz vlažnih područja Južne Amerike, Afrike i Azije (izvorno se ovaj kalk, odnosno prevedenica francuskog viande de brousse odnosio na sam čin lova divljih životinja u Africi), postaje sve popularniji objekt šverca - zajedno s živom mladunčadi majmuna. Prošloga svibnja britanski su istražitelji u zrakoplovnoj luci Charles de Gaulle otkrili ogromne količine dimljenog majmunskog i krokodilskog mesa kojima je odredište trebala biti Francuska.

>> Trulo meso kao specijalitet? Na Islandu je to tradicija

Pretražujući 134 putnika s 29 različitih letova tijekom perioda od 17 dana, ekipa sačinjena od stručnjaka iz londonskog Zoološkog društva, Kraljevskog veterinarskog koledža i još nekoliko veterinarskih fakulteta pronašla je ni manje ni više nego 270 tona mesa 11 afričkih životinjskih vrsta. „'Bushmeat' nema vrijednost kao droga, ali je najskuplje meso koje možete kupiti", objašnjava dr. Marcus Rowcliff iz londonskog Zoološkog društva. Bushmeat je meso divljih afričkih životinja, precizira Rowcliff: „Lokalni farmeri love životinje poput majmuna ili konkretno čimpanzi pa ih zatim prodaju trgovcima koji ih pak preprodaju afričkim imigrantima u inozemstvu." Te životinje bivaju ili upucane ili uginu od zamki, te se njihovo meso dimi na licu mjesta.

Godine 2008. britanski su istražitelji zaplijenili 1,506 kilograma toga mesa, a to je malo manje od polovice količine koju su zaplijenili godinu ranije. Ipak, to ne znači da šverc ovoga mesa opada. „Carinski djelatnici nisu motivirani za pronalaženja 'bushmeata', djelomično zato što ne dobivaju bonuse za zaplijenu mesa kao što je slučaj s drogama. A potraga za uginulim životinjama je ujedno i vrlo neugodna", kaže Rowcliff.

Šverc tim mesom naglo je porastao u proteklih 30 godina, a najviše su ga potakle migracije i međunarodna putovanja. Dok se manji majmuni dime i transportiraju čitavi, veći majmuni, poput čimpanze, obično se raskomadaju. „Čimpanze su lovcima vrlo zanimljiva meta jer kad upucate jednu ostale dolaze u pomoć pa ih lovac može ubiti još više", objašnjava Doug Cress, izvršni direktor PASA (Pan-African Sanctuary Alliance). „Ali mladunčad čimpanze je najbolja premija. Lovac je po komadu može prodati za svotu između 500 i 1,000 dolara." Prema PASA-i, bebe čimpanze najčešće se prodaju zoološkim vrtovima, najviše u Aziji.

>> Inflacija ozbiljno poskupjela meso štakora

A ilegalna trgovina mesom divljači je samo vrh sante. Kako je porasla sječa afričkih šuma tako je i s lovom za bilo kojom vrstom mesa. „Tvrtke koje se bave sječom drveća zalaze duboko u šume, a ljudi koji su plaćeni da hrane radnike ubijaju sve što mogu pronaći, pa čak i ako se radi o čimpanzama", kaže Cress. „Europske i azijske tvrtke također doprinose povećanju potražnje za divljim mesom. Ali azijske uz sve to još potiču i prodaju mladunčadi čimpanze."

Piše: Elisabeth Braw/MWN
01.07.2010. 19:02:00
Novi komentar
nužno
nužno