« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
IZLOŽBE

Dimitrije Popović izlaže u Lyonu

U galeriji Ories u Lyonu 28 ožujka otvorena je izložba posvećena Kristovom stradanju na Golgoti

Popović u Lyonu
Popović u Lyonu (Arhiva)
Više o

izložba

,

Lyon

,

Dimitrije Popović

,

Miroslav Pelikan

Dimitrije Popović, suvremeni umjetnik europskog renomea, od dvadeset i osmog ožujka do tridesetog travnja ove godine u povodu Uskrsa, izlaže u Lyonu na izložbi LA 3e HEURE u Galerie Ories s nizom istaknutih međunarodno afirmiranih likovnih stvaralaca, koji izlažu djela različitih pristupa i realizacije uskrsnih motiva, od skulptura do slika.

U galeriji Ories u Lyonu 28 ožujka otvorena je izložba posvećena Kristovom stradanju na Golgoti. Izložba je naslovljena "La 3 eme heure" (Treći sat) što se referira na tekst iz Lukinog evanđelja: "Bilo je već oko šestoga sata kada nastade tama po svoj zemlji  do devetoga sata".

Na izložbi su zastupljena djela dvadesetak francuskih suvremenih umjetnika, slikara i kipara, raznih generacija i stilskih interpretacija ove uvijek zanimljive i inspirativne biblijske teme. 

Izložene su  dvije slike Dimitrija Popovića koje pripadaju njegovom ciklusu Corpus Mysticum a koje su izlagane u Rimu 2000. godine u okviru programa jubileja dvijetisuće godina kršćanstva.  Također slika koja prikazuje Krista s leđa bila je uvrštena u serijal "Pasija u umjetnosti" koju je prošle godine reralizirala francuska televizija TV3.

Poseban dio lionske izložbe posvećen je djelima francuskjog  romantičarskog slikara Pierrea - Paula Prudhona te modernih klasika  koji su se bavili sakralnim temama Georgesa Rouaulta , Salvadora Dalija i Bernarda Buffeta.

Izložba u  galeriji Orie s ostaje otvorena do 30 travnja 2019 godine.   

Piše: Miroslav Pelikan
01.04.2019. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno