« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
HDZ POPUSTIO

Dijaspora će glasati samo u konzulatima, u Saboru će imati tri mjesta

Kosor i Milanović su se nakon brojnih sastanaka dogovorili o najspornijem dijelu ustavnih promjena

Jadranka Kosor dijaspora
Jadranka Kosor dijaspora (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

HDZ

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

ustavne promjene

,

Zemlja gruva

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće će izvan države moći glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima,a tzv. dijaspora imat će zajamčena tri mjesta u Saboru, dogovorili su se čelnici SDP-a i HDZ-a.

O dogovoru su izvijestili predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare.

Usklađeno je tako jedino preostalo otvoreno pitanje vezano uz ustavne promjene dviju stranaka čiji su glasovi nužni za dvotrećinsku većinu, potrebnu za donošenje ustavnih promjena u Saboru.

Premijerka Kosor kazala je kako bi na temelju dogovorenih rješenja Ustav trebao biti izmijenjen do kraja ove sjednice Sabora, to jest do polovice srpnja.

Izmjenama će se osigurati uvjeti za donošenje drugih zakona, nužnih za završetak pregovora i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, naglasila je.

Milanović je rekao kako je riječ o rješenju s kojim ćemo svi moći živjeti u nekoliko sljedećih godina i zbog kojega nitko nikom neće prebacivati. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 19:08:10
Novi komentar
nužno
nužno