« Biznis
objavljeno prije 1 godinu
SNAŽNO

Digitalni porez za stotine tvrtki

Europska komisija predložit će idućih tjedana uvođenje digitalnog poreza koji će plaćati stotine većinom europskih kompanija, a prihod će se koristiti za financiranje oporavka od pandemije covida 19, najavila je Margrethe Vestager

Mijenjaju se pravila...
Mijenjaju se pravila... (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

EK

,

digitalni porez

Zemlje Europske unije dogovorile su prošle godine da će se zajednički zadužiti za 750 milijardi eura koje će potom usmjeriti u fond za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije.

Obveznice izdaje Europska komisija u ime članica EU-a, novac će se vraćati 30 godina, a namaknut će se uvođenjem novih poreza, uključujući one na digitalno gospodarstvo i na emisiju ugljičnog dioksida.

Potpredsjednica EK izrazila je zadovoljstvo jučerašnjim dogovorom o izmjeni globalnog sustava oporezivanja, kojim je pod okriljem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) utvrđena minimalna porezna stopa na dobit kompanija od najmanje 15 posto.

Dogovoreno je i da će se dio prava na oporezivanje preusmjeriti iz matičnih u zemlje u kojima kompanije posluju.

EU će unatoč tome uvesti digitalni namet, naglasila je Vestager u razgovoru za Reuters, ne precizirajući koliko će iznositi.

"Bude li u cijelosti odobren i uveden i budu li porezne vlasti imale resursa da ga naplaćuju, dio kompanija koje trenutno plaćaju malo poreza ili ga uopće ne plaćaju, davat će doprinos društvima u kojima posluju", istaknula je potpredsjednica EK.

Ciljevi europskog digitalnog nameta razlikuju se od onih poreznog dogovora postignutog pod okriljem OECD-a i njegov obuhvat bit će puno širi, tumači Vestager.

"Dok OECD-ov dogovor cilja 100 najvećih kompanija, ovaj će namet obuhvatiti daleko više njih", naglasila je europska dužnosnica, dodajući da će ga plaćati uglavnom europske kompanije, ali i one iz drugih zemalja.

Inzistirala je da je posrijedi davanje, a ne porez.

"Znam da za kompanije to znači trošak, kako god ga nazvali", ali trebaju ga smatrati normalnim troškom poslovanja u Europi, naglasila je.

Nije željela precizirati koje će ga kompanije plaćati, niti koliko bi mogao iznositi. Komisija je okvirno odredila 14. srpnja kao datum službene objave prijedloga, navodi Reuters.

04.07.2021. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno