« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
OSVRT

Digitalije Zorana Šimunovića

Naravno, teško je definirati što je ključno za djetinjstvo, uvijek smo u dilemi a pogotovo kada iznenada iz zaborava izroni fragment, posvemašnja sitnica, naoko bez značenja a u stvari ključ...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Zoran Šimunović

Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar, autor vrlo zanimljivog i poticajnog opusa, čest izlagač na samostalnim izložbama, Zoran Šimunović u proteklom razdoblju vrlo nazočan svojim djelima u nizu europskih zemalja, od Austrije, Mađarske, Francuske, nedavno je „obradio" nekoliko svojih slika, ulja na platnu velikog formata u digitalnom obliku, dodajući omiljeni poznati element ,malu patkicu, dječju igračku, žutu ili roza boje, kako vedro jedri sredinom slike, oživotvorujući sjećanja na djetinjstvo, na brojne nezaboravne sitnice koje su ispunjavale to sretno doba, na dane koji su prošli, zabilježene emotivno i iskreno u u ciklusima ovoga umjetnika.

Tu su i domaće životinje i biljke i astronauti, ptice, medvjedići, zečevi u poznatoj diobi svijeta sjećanja na gornji, prazniji crvenkasti dio i donji veći, prepun detalja, uspomena, simbola, živog prisjećanja.

Naravno, teško je definirati što je ključno za djetinjstvo, uvijek smo u dilemi a pogotovo kada iznenada iz zaborava izroni fragment, posvemašnja sitnica, naoko bez značenja a u stvari ključ. Ključ za razumijevanje samoga sebe u toj davnini.

Veliki formati, bujnog kolorizma i tajanstvene simbolike , blage i opuštene atmosfere, nižu se jedan za drugim, potičući i naša razmišljanja o zaboravljenim i odbačenim predmetima, riječima i zvukovima.

To je vrijeme snova i igre, nevino vrijeme, vrijeme koje se više neće ponoviti, vrijeme koje može ponekad oživjeti u posebnim okolnostima, u ovom slučaju s razigranim motivima prisjećanja Zorana Šimunovića u digitalnom obliku.

Piše: Miroslav Pelikan
10.09.2022. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno