« Spektakli
objavljeno prije 1 godinu
OBLJETNICA

Diana i Charles: obljetnica vjenčanja "iz bajke"

Komad vjenčane torte princa i princeze od Walesa naći će se na aukciji - 40 godina od njihova sudbonosnog "da".

Prošlo je 40 godina...
Prošlo je 40 godina... (Arhiva)
Više o

vjenčanje

,

princ Charles

,

Lady Diana

Obljetnica kraljevskog vjenčanja iz bajke, kada je nasljednik britanske krune oženio sramežljivu 20-ogodišnju lady Dianu Spencer, 29. srpnja 1981. u londonskoj Katedrali svetog Pavla, pada upravo u četvrtak.

No njihova bračna sreća neće dugo potrajati: razdvojili su se 11 godina kasnije, 1992., te službeno razveli 1996. godine.

Velika kriška glazure i podloge od marcipana s jedne od 23 službene svadbene torte sadrži šećerni preljev kraljevskog grba u zlatnoj, crvenoj, plavoj i srebrnoj boji.

Dobila ga je Moyra Smith, članica kućanstva kraljice majke u Clarence Houseu, koja je sačuvala preljev prozirnom folijom. Držala ga je u starom cvjetnom kalupu za torte i zalijepila na poklopac rukom izrađenu etiketu s natpisom: "Pazljivo postupati - vjenčana torta princa Charlesa i princeze Diane (sic)", koju je potpisala i datirala.

Obitelj Smith prodala je komad torte 2008. kolekcionaru, no on se još jednom sada pojavljuje na aukciji, koja se poklapa s 40. godišnjicom kraljevskog vjenčanja.

Chris Albury, aukcionar i viši procjenitelj za aukcijsku kuću Dominic Winter Auctioneers iz Cirencestera, u Gloucestershireu, rekao je s tim u vezi: "Čini se da je u potpuno istom dobrom stanju kao i kad je prvotno prodan, ali savjetujemo da ga ne jedete".

29.07.2021. 10:21:00
Novi komentar
nužno
nužno