« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Developeri očekuju rast cijena stanova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

novi stanovi

,

cijena stanova

,

kupovina stana

,

novi stan

,

developeri

Cijene stanova u 2009. godini će rasti zbog povećanja troškova gradnje, otežanog financiranja i pada ponude novih stanova, ocijenili su predstavnici Udruge poslodavaca voditelja projekata u razvoju nekretnina-developera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Predsjednik udruge Igor Oppenheim posebno ističe rast cijene zemljišta kao značajnu prepreke u razvoju građevinskih projekata u stanogradnji, turizmu i drugim područjima.

Prema iznesenim podacima, udio cijene zemljišta u cijeni novog stana je između 25 i 30 posto, trošak projekta, komunalnih, vodnih i drugih naknada zauzima otprilike isti takav udjel, a trošak građenja je 48 posto.

Rast cijena zemljišta i drugih naknada te restriktivne odredbe novog Zakona o prostornom uređenju i gradnji mogli bi, po ocjeni developera, dovesti do smanjenja gradnje i ponude novih stanova, pa bismo se mogli vratiti u 2002. godinu kad je potražnja daleko nadmašivala ponudu.

Developeri očekuju probleme i u drugim svojim projektima, posebno turističkim i to zbog otežanog financiranja, restriktivne politike banaka i rasta cijene prenamjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Kao specifičnu poteškoću u razvoju turističkih projekata navode nemogućnost etažiranja u turističkim zonama, što odbija banke koje ne mogu upisati hipotekarno vlasništvo. Dodaju da su Zakonom o poljoprivrednom zemljištu povećane naknade za prenamjenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište, što bi po njihovoj ocjeni moglo usporiti greenfield i turističke investicije.

Ako se ne smanje troškovi pokretanja investicija i gradnje 2009. godina mogla bi donijeti drastično smanjenje investicija u nekretnine, što bi moglo imati izrazito negativne posljedice za cijelo gospodarstvo i dovesti u pitanje planirane i tekuće projekte članova Udruge vrijedne ukupno 10 milijardi eura, čiji se završetak planira u narednim godinama, zaključuju developeri. (hina/metro-portal)

16.12.2008. 14:27:23
Novi komentar
nužno
nužno