« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
EUROTEST

Desinec 2 među pet najboljih europskih benzinskih postaja

Po rezultatima testiranja, koje je u 11 europskih zemalja proveo konzorcij nacionalnih autoklubova EuroTest, među pet najbolje ocijenjenih benzinskih postaja je i jedna hrvatska

Više o

benzinska postaja

,

desinec 2

,

ocjena

Testiranje kvalitete i sigurnosti benzinskih postaja, po načelu tajanstvenog kupca, proveli su nacionalni autoklubovi od 15. studenoga prošle godine do 5. siječnja ove godine na 77 postaja na glavnim europskim turističkim rutama - u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Austriji, Belgiji, Sloveniji i Češkoj te na četiri postaje u Hrvatskoj.

Među pet najbolje ocijenjenih postaja dvije su u Češkoj, dvije u Sloveniji i jedna u Hrvatskoj, a njihov uspjeh "posljedica je dobro opremljenih sanitarnih čvorova, raznolikog asortimana robe te nenadmašnih cijena u trgovinama", rekao je zamjenik voditelja projekta EuroTest u Hrvatskoj Igor Novačić.

Kao najbolja hrvatska postaja ocijenjena je postaja Petrola na autocesti A1 između Jastrebarskog i Donje Zdenčine, Desinec 2, ocjenu dobar dobili su Tifon na A1 između Bosiljeva i Ogulina, Dobra (zapad), te INA na autocesti A3 između Rugvice i Ivanić Grada, a postaja OMV-a na autocesti A7 između Diračja i Matulja, Vrata Jadrana (sjever), ocijenjena je nižom ocjenom "prihvatljivo".

Hrvatskim postajama zamjera se što područje za punjenje gorivom teretnih vozila nije odvojeno od onoga za osobna vozila, zahodi za osobe s invaliditetom nisu sasvim pogodni za korištenje ili ih nema, zahodi su oštećeni, pristup blagajni i trgovini je otežan, u trgovini nema dijela namirnica predviđenih korisničkom košarom, loši su higijenski rezultati za zahodske daske, u jednoj postaji je regulacija prava prednosti na ulasku i izlasku s postaje zbunjujuća, a u drugoj je neljubazno osoblje. Novačić je ustvrdio kako na većini europskih benzinskih postaja na autocestama "ima puno prostora za poboljšanja kad je riječ o higijeni sanitarija i cijenama u trgovinama te u opremanju objekata, posebice za osobe s invaliditetom".

Po njegovim riječima, nije bila nijedna najviša, ali niti nijedna najniža ocjena benzinskih postaja, 23 su dobile ocjenu dobar ili, školskim rječnikom, vrlo dobar, 48 ih je bilo prihvatljivo, ili školski - dobile su ocjenu dobar, a šest ih je ocijenjeno lošima (školski dovoljan). Najbolja je češka postaja Kozlov-Cerna Studanka, a najgora nizozemska De Buunderkamp.

Problem su i razlike u cijenama goriva na autocestama i izvan nje (najveće su u Austriji, gdje je gorivo na autocesti čak 7,74 posto skuplje), a treba pripaziti i pri kupnji drugih proizvoda jer oni mogu biti i do 300 posto skuplji od onih u marketima, u čemu prednjači Njemačka. Kao negativni primjer istaknuta je jedna nizozemska postaja na kojoj se korištenje tlakomjera naplaćuje 50 centi.


12.04.2011. 14:51:05
Novi komentar
nužno
nužno