« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UROTA

Deset navodnih ruskih špijuna uhićeno u SAD-u

Desetero osoba uhićeno je u SAD-u jer su navodno služili kao tajni agenti ruske vlade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

SAD

,

uhićenje

,

krizma

Osam osoba uhićeno je u nedjelju zbog navodnog provođenja dugoročne zadaće "dubokog prikrivanja" u SAD-u, u ime Ruske Federacije. Dva dodatna okrivljenika također su uhićena u nedjelju zbog navodnog sudjelovanja u istom ruskom obavještajnom programu u SAD-u, navodi se u priopćenju ministarstva pravosuđa.

Američka vlada presrela je poruku iz ruske obavještajne centrale u Moskvi za dva optuženika, Richarda i Cynthiu Murphy, iz Montclaira u New Jerseyu. "Poslani ste u SAD-u u dugoročnu službu. Vaše obrazovanje, bankovni računi, auto, kuća i slično, sve služi jednome cilju: ispunjenju vaše glavne misije, odnosno da tražite i razvijate odnose u političkim krugovima u SAD-u i šaljete obavještajna izvješća", navodi se u poruci iz Moskve, koju citiraju američki mediji.

Ukupno 11 optuženika, uključujući 10 uhićenih, terete se u dvije zasebne kaznene tužbe za urotu s ciljem da djeluju nezakonito kao agenti Rusije u SAD-u, za što je zapriječena kazna do pet godina zatvora.

Federalni zakon zabranjuje pojedincima da djeluju kao agenti stranih vlada unutar SAD-a bez da prethodno obavijeste američkog ministra pravosuđa. Devet optuženika također se tereti za sudjelovanje u uroti za pranje novca, navodi ministarstvo pravosuđa, za što im prijeti kazna do 20 godina zatvora.

Opružene Richarda i Cynthiu Murphy uhitili su agenti FBI-ja u njihovom stanu u Montclairu, u saveznoj državi New Jersey, a očekuje se da će u ponedjeljak biti izvedeni pred sud na Manhattanu. Pred isti sud bit će izvedeni i Vicky Pelaez, Juan Lazaro uhićeni u Yonkersu, u državi New York, te Anna Chapman uhićena na Manhattanu.

Opruženi Michael Zottoli, Patricia Mills, Mihail Semenko uhićeni u Arlingtonu, u Virginiji, pojavit će se na saveznom sudu u Alexandriji. Optuženici Donald Howard Heathfield i Tracey Ann Lee Foley, uhićeni u Bostonu bit će izvedeni pred savezni sud u Bostonu. Optuženi Christopher R. Metsos ostaje na slobodi, navodi se u priopćenju ministarstva.

Za urotu za pranje novca terete se svi optuženici, osim Chapman i Semenko. Uhićenja su rezultat višegodišnje istrage ruske špijunske mreže u SAD-u koju su proveli FBI, državno tužiteljstvo južnog okruga New Yorka, te služba za kontrašpijunažu, odjela za nacionalnu sigurnost ministarstva pravosuđa. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 08:29:45
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    29.06.2010. 10:01
    inače, evo vam zanimljivo pismo Fidela Kastra svijetu od neki dan:

    http://www.cuba.cu/gobierno/reflexiones/2010/ing/f270610i.html

    "It is possible to predict what will happen in the rest of the Portuguese and Spanish speaking Americas during the nuclear post crisis.
    Under such circumstances, it will not be possible to talk of capitalism or socialism."
Novi komentar
nužno
nužno