« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
o ukusima...

Deset najružnijih zgrada na svijetu

Najružnije svjetske građevine nalaze se u SAD-u, Češkoj, Novom Zelandu, Francuskoj...

(Wikipedia)
Više o

najružnije zgrade

,

najružnije građevine

,

Morris A. Mechanic

,

Žižkov

,

The Beehive

,

Centar Georges Pompidou

,

Trg federacije

,

Petrobras

,

Zgrada Markel

,

Michael Lee-Chin Crystal

,

Nacionalna knjižnica Priština

,

hotel Ryugyong

Ružnih zgrada i građevina nažalost ima posvuda, pa i u nekima od najljepših gradova. VirtualTourist.com (www.virtualtourist.com) po drugi je put sastavio godišnju listu deset najružnijih svjetskih građevina, koje su birali članovi i urednici.

Da ne duljimo, evo popisa najružnijih svjetskih građevina s objašnjenjima VirtualTourista:

1. Kazalište Morris A. Mechanic; Baltimore, SAD

Kad gledate ovu hrđavu građevinu, teško je povjerovati da je na pozornici ovog kazališta nekada gostovala Katherine Hepburn. Vrata kazališta danas su zatvorena, mnogi stanovnici Baltimorea da se zavjesa trebala spustiti i za samu zgradu.

2. Toranj televizije na Žižkovu; Prag, Češka

U VirtualTouristu smatraju da je toranj ružan sam po sebi, a ne pomažu mu ni skulpture ogromnih beba koje pužu po njemu, a napravio ih je umjetnik David Černy.

3. "The Beehive''; Wellington, Novi Zeland

Projektor dijapozitiva koji je pao na svadbenu tortu koja je pala na kotač - to je samo jedan opis krila zgrade parlamenata u Novom Zelandu koji je poznatiji pod imenom "The Beehive".

4. Centar Georges Pompidou; Pariz, Francuska

Kad čovjek gleda u obojane cijevi na vanjskoj strani ovog modernog muzeja, brzo shvati zašto su takvi elementi inače skriveni.

5. Trg federacije (Federation Square); Melbourne, Australija

Središte okupljanja u Melbourneu previše je kompliciran i daje osjećaj kaotičnosti.

6. Sjedište Petrobrasa; Rio de Janeiro, Brazil

Jedan član VirtualTourista opisao je ovu zgradu kao mješavinu zatvora i nedovršene kreacije od Lego kockica. Što je još gore, vanjske letve odaju dojam da se zgrada raspada.

7. Zgrada Markel; Richmond, Virginia, SAD

Iako zvuči kao urbana legenda, ova futuristička građevina inspirirana je pečenim krumpirom koji je poslužen arhitektu tijekom večere Američkog instituta arhitekata.

8. Michael Lee-Chin Crystal, Royal Ontario muzej; Toronto, Kanada

Ono što je staklena piramida za Louvre, to je kristal Michaela Lee-China za Kraljevski muzej u Ontariju. I dok mnogi hvale staklenu strukturu, jednak broj ljudi muči nepodudaranje s originalnim, tradicionalnim muzejom koji se još uvijek nalazi kraj skulpture.

9. Nacionalna knjižnica; Priština, Kosovo

Teško je reći da li uzorak pčelinjeg saća uljepšava ili nagrđuje bizarnu strukturu knjižnice. Kruže priče da su neki mislili da je to zapravo skela, i to kad se knjižnica već otvorila.

10. Hotel Ryugyong; Pyongyang, Sjeverna Koreja

Ova još uvijek nedovršena zgrada nastaje već više od dvadeset godina i nikako da sedovrši, što zbog nedostatka novca, što zbog loše konstrukcije.

21.11.2009. 17:03:26
Novi komentar
nužno
nužno