« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NOVI PROBLEMI ZA GRČKU

Demokratska ljevica ne želi u koaliciju

Pošto je stranka Demokratske ljevice odbila uči u koaliciju s Novom demokracijom i PASOK-om parlamentarna kriza u Grčkoj se i dalje nastavlja

Dragulj grčkog turizma: Akropola u središtu Atene
Više o

Grčka

,

stranačka koalicija

,

parlamentarna kriza

,

PASOK

,

Demokratska ljevica

Grčka stranka Demokratske ljevice objavila je u ponedjeljak ujutro da se neće pridružiti dvjema velikim strankama Novoj demokraciji i PASOK-u, ujedno i jednima koje se zalažu za oštre mjere štednje, u novoj vladi, prenosi BBC, javlja Hina.

Grčki predsjednik Karolos Papulias sazvao je za ponedjeljak još jedne konzultacije u pokušaju sastava vlade. Nova Demokracija i PASOK, stranke koje se zalažu za primjenu međunarodnog plana oštre štednje, nemaju većinu u parlamentu, ali im je za nju potrebna samo još jedna stranka. Nade su se polagale u umjerenu Demokratsku ljevicu, ali je njezin čelnik Fotis Kuvelis prije najavljenih konzultacija izjavio grčkom radiju Antenni da neće u novu vladu.

Radikalna ljevica Siriza, druga po jačini stranka u grčkom parlamentu, koja je sudjelovala na konzultacijama u nedjelju već je objavila da ne želi u vladu koja bi poduprla nastavak dosadašnje politike štednje i rezova. Ostale tri stranke koje su ušle u parlament, Neovisni Grci, komunisti i neonacisti, također se tome odlučno protive.

Sadašnja politička blokada mora se po zakonu prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori, a strahuje se da će na njima protivnici štednje ostvariti još bolje rezultate, što bi vjerojatno dovelo do grčkog napuštanja eurozone.

14.05.2012. 10:12:49
Novi komentar
nužno
nužno