« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Davosom dominira pesimizam

Svjetski gospodarski forum bavio se posljedicama kreditne krize i globalnim zatopljenjem

Bono Vox i Al Gore na panelu o klimatskim promjenama
Bono Vox i Al Gore na panelu o klimatskim promjenama (Reuters)
Više o

globalno zagrijavanje

,

Al Gore

,

globalno zatopljenje

,

Bono Vox

Prvi dan Svjetskog gospodarskog foruma, koji je u srijedu počeo u švicarskom Davosu, obilježilo je depresivno raspoloženje i optuživanje Federalnih rezervi za globalnu krizu, prenose svjetski mediji.

Kraj dolara

George Soros zaključio  je da aktualna kriza označava kraj dominacije dolara kao ‘defoltne’ valute.
Osvrćući se na snižavanja kamatnih stopa, stručnjaci su isticali kako su takve mjere poduzete prekasno i služe isključivo kao smirivanje tržišta, ali ne i kao rješenje problema. Joseph Stiglitz, profesor na Sveučilištu Columbia i dobitnik  Nobelove nagrade istaknuo je kako je mjerama monetarne politike potrebno šest do 18 mjeseci da bi postale efektivne, a Stephen Roach iz azijske podružnice Morgan Stanleyja upozorio je da bi novo snižavanje stopa značilo i novu rundu inflacije.

Ekološka kataklizma

 Zaokupljenost kreditnom krizom u Davosu donekle je umanjena jučerašnjim nastupom Ala Gorea i Bona Voxa na panelu o klimatskim promjenama, a crne prognoze u globalnoj ekomiji zamijenile su ekološke.

PROGNOZAU izlaganju na Svjetskom gospodarskom forumu Al Gore je rekao da će za pet godina ledene kape na Sjevernom polu biti prošlost.Klimatske promjene događaju se neusporedivo brže nego što se predviđalo u najgorim scenarijima, rekao je Al Gore, a prenio Breitbart. Prema njegovom izlaganju,  ledene kape na Sjevernom polu nestat će u idućih pet godina. 

Piše: MEX
24.01.2008. 21:36:46
Novi komentar
nužno
nužno