« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
protiv golijata

'David' tuži Katoličku crkvu

Udruga tuži Ivana Miklenića zbog klevete i Marina Srakića zbog protupravnog stjecanja dobiti

(Tea Cimaš/Cropix )
Više o

Katolička crkva

,

kaznena prijava

,

Marin Srakić

,

Ivan Miklenić

,

udruga David

,

Boris Stanojević

Na riječkom Korzu danas je udruga građana za zaštitu ljudskih prava David sakupljala potpise u cilju podrške akcije za poštivanje Ustava i zakona Republike Hrvatske. Udruga David podnijela je kaznene prijave državnom odvjetniku protiv Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila i protiv Marina Srakića, predsjednika Biskupske konferencije.

Podnijeli su prijavu i pučkom pravobranitelju za preispitivanje zakonitosti držanja vjerskih obilježja u javnim i državnim ustanovama.

Ivana Miklenića prijavljuju zbog kaznenog djela klevete, a Marina Srakića zbog sumnje u kazneno djelo stjecanja protupravne imovinske dobiti Nadbiskupija u RH.

Predsjednik Udruge Boris Stanojević za Jutarnji list kaže da su za njih sporne Miklenićeve izjave na račun predsjednika Mesića kojeg su u Glasu koncila prozvali 'veleizdajnikom'.

Za Srakića i Hrvatsku biskupsku konferenciju smatraju da samovlasno pribavljaju pravo da se službeno nazivaju Kršćanska, Kristova i Isusova Crkva, te da na osnovu toga pribavljaju imovinsku korist.

U Davidu sve obrazlažu člancima pojedinih zakona. Primjerice, prema članku 129 Kaznenog zakona, kao kazneno djelo karakteriziraju prijetnju Crkve da će svatko tko ne slijedi njihovo učenje završiti u paklu.

Udruga 'David' inače prati religijske zajednice svih konfesija te upozorava na nepravilnosti u njihovu radu.

Stanojević ističe da su u Zagrebu već održali prosvjed upozorenja, no kako se Crkva na njega oglušila, pribjegli su kaznenim prijavama. Ako prijave ne prođu na hrvatskim sudovima, najavljuju obraćanje Europskom sudu u Bruxellesu.

22.10.2009. 14:51:45
Novi komentar
nužno
nužno