« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Daša Žukova - nova mecena umjetnosti

Djevojka Romana Abramoviča otvara umjetnički centar

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Natalya Kolesnikova)
Više o

Roman Abramovič

,

Daša Žukova

,

Aleksandar Žukov

,

Garage Center

Bivša manekenka Daša Žukova, djevojka ruskog oligarha Romana Abramoviča i kći naftnog magnata bacila se u umjetničke vode. Prošlog prosinca lutajući moskovskim ulicama, naletjela je na autobusnu garažu Bahmetevski, veliku znamenitost iz doba konstruktivizma u blizini Olimpijskog stadiona. Prostor u obliku paralelograma odmah ju je oduševio. Bahmetevski je 1926. godine dizajnirao Konstantin Melnikov.

- Mislim da je Moskvi potreban prostor poput ovoga. Postoji velika žeđ za znanjem o suvremenoj umjetnosti među mlađim generacijama, ali većina njih o tome uči preko interneta - rekla je Žukova.

Zahvaljujući njoj, zgrada će idućeg mjeseca biti otvorena, a djelovat će kao neprofitna institucija s ciljem približavanja umjetnosti. Prva izložba bit će retrospektiva Ilije i Emilije Kabakov. Tako je preko noći Daša Žukova postala ‘it djevojka’ u svijetu umjetnosti. Što se tiče novca, nije postojao nikakav problem.
Naime, Daša Žukova kćer je oligarha Aleksandra Žukova i zamjenika premijera koji živi u Moskvi i obogatio se na nafti. Tu je i pomoć od Romana Abramoviča, koji je nedavno kupio djela Francisa Bacona i Giacomettija, a magazin Forbes njegovo je bogatstvo procijenio na 23,5 milijarde dolara. Kada je u proljeće obznanjeno da Žukova kreće put umjetničkih voda, odlučila je u lipnju u Moskvi prirediti druženje s posredinicima i kolekcionarima iz cijeloga svijeta.

Na zabavi od 300-tinjak ljudi goste je zabavljala Amy Winehouse, a među uzvanicima su se našli Charlotte Casiraghi, kćerka princeze Caroline od Monaca, kozmetički magnat Ronald S. Lauder, poznati njujorški posrednik umjetninama Larry Gagosian te umjetnik Jeff Koons. Iako još nije postala kolekcionarka, njezina novootkrivena ljubav prema umjetnosti utjecala je na Abramoviča koji je postao strastveni kolekcionar. Žukova je također posjetila i Art Basel, najveći sajam umjetnosti kako bi pronašla inspiraciju.

Što se tiče novca, nije postojao nikakav problem. Naime, Daša Žukova kćer je oligarha Aleksandra Žukova. Tu je i pomoć od Romana Abramoviča, koji je nedavno kupio djela Francisa Bacona i Giacomettija.

Uz sve to, veliko je zanimanje javnosti za par Abramovič-Žukova. Vlasnik londonskog kluba Chelsea nedavno je na londonskoj i njujorškoj aukciji kupio Degasovo djelo za 26,5 milijuna dolara, ‘Triptih’ Francisa Bacona za 86,3 milijuna dolara i sliku Luciana Freuda za 33,6 milijuna dolara. Ukus bogatih kolekcionara iz bivših ruskih republika vrlo je nepredvidiv. Cilj je čini se uloviti ono što se u tom trenutku čini najboljim - od Picassa pa sve do mladih umjetnika u usponu. Daša Žukova sebe opisuje kao početnika u umjetnosti.

- Nisam studirala povijest umjetnosti i ne pamtim imena umjetnika. Ali ako mi se djelo svidi, zapamtit ću i autora - rekla je.

Nakon izložbe bračnog para Kabakov koja se otvara sljedećeg mjeseca, u Garage Centeru bit će izložena djela vlasnika Christie’sa, francuskog magnata Francoisa Pinaulta.

Na pitanje hoće li Garage Center imati svoju kolekciju umjetnina Žukova je odgovorila da treba pričekati neko vrijeme.

- Zasada pokušavam naučiti koliko god mogu zbog mog nedostatka znanja o povijesti umjetnosti. Što više čitam, to više shvaćam koliko ne znam - završila je Žukova.

Piše: Piše: Livia Čveljo
22.08.2008. 18:38:47
Novi komentar
nužno
nužno