« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana
IZLOŽBE

Darija Dolanski Majdak: KOMPLEMENTARNO

Njezine slike, svi ciklusi odišu posebnim karakterom, obilježene su vrlo emotivnim doživljajima i stanjima

Komplementarno
Komplementarno (Arhiva)
Više o

izložba

,

Miroslav Pelikan

,

Darija Dolanski Majdak

,

Komplementarno

Ugledna hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica Darija Dolanski Majdak, autorica vrlo specifičnog rukopisa u kreiranju respektabilnog opusa, izlagač na brojnim izložbama, predstavlja se s novom samostalnom izložbom Komplementarno u Centru za kulturu Novi Zagreb, 12. veljače u Galeriji Vladimir Bužančić (izložba je otvorena do prvog ožujka).

Pred nama osebujno likovno djelo snažnog kolorizma s nizom geometrijskih motiva, ciklus fascinantnih poliptiha i videa. Njezine slike, svi ciklusi odišu posebnim karakterom, obilježene su vrlo emotivnim doživljajima i stanjima.

Slikarica prezentira i nekoliko svojih videa uz elektronsku glazbu, koautor je Alen Marich.

„Sada je ostvarila ciklus naglašeno kromatski zasićenih vrijednosti, uz dosljednu uporabu primarnih (crvena, plava i žuta) i sekundarnih (zelena, ljubičasta i narančasta) boja, koje sučeljava, usklađuje, ritmizira, simetrizira i uravnotežuje u komplementarnim kontrastima. Pred nama je pet poliptiha, svaki sa po šest za autoricu tipičnih kvadratnih formata, raspoređenih u savršene rasporedne konstelacije.", piše u predgovoru kataloga dr, Enes Quien.

Kompleksnost aktualnog opusa Darije Dolanski Majdak govori o njezinom stavu i doživljavanju života, ali i svemira.

„Svi radovi, sve slike i videa izvanredno komuniciraju u dijalogu s prostorom. Slike, i one naslikane na platnu, kao i one animirane na tv ekranima u video radovima Darije Dolanski Majdak, imaju tendenciju širenja u beskonačnost, kao što je beskonačan i nepresušan izvor senzacija iz svijeta i u svijetu zemaljskoga i kozmičkog postojanja.", ističe dr. Enes Quien.

Piše: Miroslav Pelikan
17.02.2024. 09:24:00
Novi komentar
nužno
nužno