« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
sos za knjigu

Dani otvorenih vrata Sveučilišne knjižnice

U povodu Dana europske baštine NSK će od 21. do 23 rujna organizirati manifestaciju Dani otvorenih vrata NSK

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NSK)
Više o

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

,

zagreb-info

,

Dani otvorenih vrata

Svrha manifestacije Dana otvorenih vrata je potpunije upoznati javnost s aktivnostima i ustrojem Knjižnice te njezinom ulogom u kulturnom i znanstvenom životu Hrvatske.

Podsjetivši kako se u europskim zemljama takve priredbe održavaju svake godine tijekom mjeseca rujna, voditeljica Odjela za zaštitu i pohranu bibliotečne građe, Dragica Krstić, rekla je da ove godine priredba nosi naziv: "SOS za knjigu".

Okosnica programa isticanje je vrijednosti i zaštita knjige te jačanje svijesti i odgovornosti u očuvanju kulturne baštine i aktivno sudjelovanje u njezinoj zaštiti.

Najvažniji dio programa, uz obilazak Knjižnice bit će posjeti "Klinici za knjige" te radionicama "Kako se nekad izrađivala knjiga" i "Kako se čuvaju i liječe knjige".

Voditeljica Zbirke zemljopisnih karata i atlasa NSK-a Mila Miletić-Drndić izvijestila je kako ta knjižnica ima oko tri milijuna svezaka knjiga, odnosno 144 kilometra građe pohranjene u spremišta. Dodala je kako su među najvrjednijom građom zbirke starih karata te rijetke knjige.

U sklopu otvaranja Dana otvorenih vrata organizirat će se predavanja o zaštiti knjiga, a bit će predstavljen i projekt "Posvoji knjigu" koji će obavješćivanjem javnosti o propadanju vrijednih knjiga, pokušati pronaći kulturološki osviještene pravne i fizičke osobe da donacijama pomognu očuvanje knjiga te tako postanu njihovi posvojitelji.

Za ovogodišnji projekt je odabrano 20 knjiga, a deset njih je iz fundusa NSK u Zagrebu te deset iz Franjevačkog samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Odabrane knjige bit će izložene na prigodnoj izložbi u prigodi otvaranja Dana otvorenih vrata.

(Hina/Metro-portal)

18.09.2009. 14:06:41
Novi komentar
nužno
nužno