« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SOS ZA STARE NOVINE

Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 21. do 23. rujna organizira Dane otvorenih vrata koji su ove godine posvećeni starim novinama

Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Nacionalna i sveučilišna knjižnica (Wikipedia)
Više o

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

,

NSK

,

zagreb-info

,

Dani otvorenih vrata

,

zoo

Povodom Dana europske baštine, koji se u europskim zemljama obilježavaju svake godine u mjesecu rujnu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira manifestaciju Dani otvorenih vrata od 21. do 23. rujna, koji su ove godine posvećeni starim novinama.

Cilj manifestacije je potpunije upoznati javnost s aktivnostima i ustrojem Nacionalne i sveučilišne knjižnice te njezinom ulogom u kulturnom i znanstvenom životu Hrvatske, osobito onom koja se odnosi na očuvanje baštine koju NSK ima pohranjenu u svom fondu.

Čuvanje i zaštita hrvatske knjižne građe jedna je od osnovnih zadaća Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a to se posebno odnosi na starije hrvatske novine koje čine važan i nenadomjestiv dio nacionalne kulturne baštine, a zbog slabe kvalitete papira i načina tiska iznimno su podložne propadanju. Zbog toga ovogodišnji Dani otvorenih vrata NSK nose naziv "SOS za stare novine" jer se želi skrenuti pozornost na očuvanje i zaštitu te građe.

Djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice će posjetiteljima na razne interaktivne načine predstaviti sve metode koje se u Knjižnici koriste za zaštitu i očuvanje starih novina. Zainteresirani posjetitelji moći će obići i Knjižnicu te se upoznati s organizacijom i načinom rada NSK-a.

Najvažniji dio programa su informativno-edukativni seminar "Kako postati suradnik na Portalu starih hrvatskih novina i časopisa", pokazne radionice s temom "Klinika za stare novine" te radionice Mikrofilmiranje novina i Digitalizacija novina. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 16:41:31
Novi komentar
nužno
nužno