objavljeno 31.05.2015. 12:01:00
PRESTANITE!

Danas je Svjetski dan nepušenja, priključite se

Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja ove je godine posvećen zaustavljanju nezakonite trgovine duhanskim proizvodima

Prestanite pušiti
Prestanite pušiti (Shutterstock)

Svjetski podaci govore da se povećanjem cijena cigareta ipak smanjuje broj pušača. To je pojedinačno najučinkovitija mjera jer 10%-tno povećanje cijena dovodi do pada potrošnje cigareta za 3-5%, navela je.

U novoj Direktivi po prvi se put reguliraju i elektroničke cigarete kao i biljni proizvodi, njihovo praćenje, toksikološke analize i adekvatna zdravstvena upozorenja.

Pušenje se smatra vodećim uzrokom smrtnosti u svijetu koji bi se mogao spriječiti. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se jedna od deset smrti odraslih osoba može povezati s izravnom ili neizravnom izloženošću duhanskom dimu.

U Hrvatskoj od posljedica pušenja svake godine umre više od 9000 ljudi, što je otprilike svaka peta smrt, a prema istraživanju iz 2011. godine puši 40% muškaraca i 33% žena.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz 2013., godišnje se za bolesti povezane s pušenjem (za liječenje, lijekove, bolovanja i dr.) izdvoji više od 1,5 milijardi kuna.

Osoba koja prestane pušiti, osim dobrog primjera okolini i značajnih novčanih ušteda, nakon godine dana apstinencije može očekivati značajan pad rizika za srčani udar, nakon 2-5 godina izjednačavanje rizika moždanog udara s onim u nepušača, te prepolovljavanje rizika za razvoj karcinoma usta, ždrijela, jednjaka i mokraćnog mjehura, a nakon 10 godina prepolovljavanje rizika za razvoj karcinoma pluća.

Bivši pušači žive dulje od pušača, čiji je život u prosjeku za 10 godina kraći od osoba koje nisu pušile.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježava se kampanjom pod nazivom "Znate li dovoljno o švercanom duhanu?".

31.05.2015. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/danas-je-svjetski-dan-nepusenja-prikljucite-se/92054/