« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
23. travnja

Dan španjolskog jezika u MSU

Simboličnim datumom odaje se počast autorima i knjigama te se nastoji potaknuti ljude na čitanje

(Wikipedia)
Više o

MSU

,

zagreb-info

,

Cervantes

,

Don Quijote

,

Dan španjolskog jezika

Dan španjolskog jezika, Međunarodni dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja u podne javnim čitanjem Don Quijotea u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, priopćeno je danas iz španjolskog veleposlanstva.

Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u petak obilježava Dan španjolskog jezika, a ujedno, to je dan na koji je umro najznamenitiji španjolski pisac Miguel de Cervantes i rodio se bard Shakespeare, te je stoga UNESCO, prije petnaest godina, odlučio da 23. travnja bude Svjetski dan knjige i autorskih prava, stoji u priopćenju.

Na središnjoj krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti od 12 do 13 sati održat će se javno čitanje ulomaka iz Bistrog viteza Don Quijotea od Manche na hrvatskom i španjolskom jeziku. Prvo će kratak ulomak na hrvatskom pročitati Snježana Pintarić, ravnateljica muzeja, a potom će se uključivati svi koji žele, uz naizmjenični slijed španjolskog izvornika i hrvatskog prijevoda.

Tim projektom, javnim čitanjem remek djela španjolskog jezika kultnog Cervantesa, želi se u Hrvatskoj proširiti tradicija obilježavanja i Dana knjige i Dana španjolskog jezika. U zemljama španjolskog govornog područja 23. travnja odavno je tradicionalan dan na koji se najširu publiku podsjeća na užitak čitanja i poštovanje spram pisaca, književnog stvaralaštva i knjige uopće.

21.04.2010. 07:25:05
Novi komentar
nužno
nužno